Naslovna » Izlasci » Film » Premijera filma „Miris kiše na Balkanu“ 14. septembra u Sava centru

Premijera filma „Miris kiše na Balkanu“ 14. septembra u Sava centru

U Velikoj dvorani Sava centra (Milentija Popovića 9), 14. septembra od 20.30, biće premijerno prikazan film „Miris kiše na Balkanu“.

Posle brojnih festivala i priznanja novi film reditelja i producenta Ljubiše Samardžića stiže pred bioskopsku publiku. Film o zabranjenim i nametnutim ljubavima i lutanju jedne porodice govori o važnosti suživota sa drugima rađen je po romanu spisateljice Gordane Kuić.

Uloge tumače Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Kalina Kovačević, Mirka Vasiljević, Tamara Dragičević, Milan Vasić, Goran Navojac, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Marija Vicković i drugi. Izvršna producentkinja je Mirjana Samardžić.

Priča se događa od 1914. do 1918. godine, stvarajući umetnički dokument o svetu koji nestaje, o lutanju brojne sefardske porodice Salom, koja se iz rata u rat, osula i rasula. Kako kaže Ljubiša Samardžić „projekat je od opšteg, civilizacijskog, kulturnog i umetničkog značaja, o suživotu kao smislu i ličnoj životnoj sreći“.

„Miris kiše na Balkanu“ najpre je ekranizovan kao uspešna, istoimena serija. Od obilja materijala koji su nastali prilikom produkcije nastao je film, a zatim i još dva nastavka. Ova saga je tako postala prva filmska trilogija u Srbiji. (DuB)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.