Naslovna » BG servis » Prvi španski tramvaj u redovnom saobraćaju od 28. avgusta

Prvi španski tramvaj u redovnom saobraćaju od 28. avgusta

Prvi španski tramvaj od nedelje, 28. avgusta, krenuće u redovan saobraćaj i prevoziće Beograđane na liniji broj 7. Građani će od 9.00 moći da se voze od Bloka 45 (Dr Ivana Ribara) do Ustaničke ulice.

Prvi španski tramvaj u Beograd je stigao početkom maja, a 9. juna bila je promotivna vožnja na deonici u Novom Beogradu.

Svaki od trideset novih tramvaja, koliko će ih ukupno stići do kraja sledeće godine, spolja je crveno-plave boje i u potpunosti se razlikuje od šinskih vozila koja trenutno saobraćaju u gradu. Vozila su niskopodna i klimatizovana. Noseće konstrukcije izrađene su im od nerđajućeg aluminijuma, a unutrašnjost od specijalnog ekološkog, nezapaljivog materijala.

Novi tramvaj raspolagaće i video-nadzorom od šest kamera koje će pokriti 90 odsto unutrašnjosti vozila. Vozač će imati takozvanu „tač skrin“ kontrolnu tablu, koja će ga u svakom trenutku informisati o funkcionalnosti vozila, a umesto u retrovizore, vozač će gledati u dva monitora koji će prenositi sliku sa dve spoljne kamere, a tramvaji će u potpunosti biti prilagođeni i osobama sa invaliditetom.

Španski tramvaji imaju takozvanu asinhronu vuču, što znači da će za razliku od sadašnjih moći da vraćaju neupotrebljenu struju. U GSP „Beograd“ procenjuju da bi takav rad ovih tramvaja mogao doneti uštedu električne energije od oko 30 odsto. Tramvaji renomiranog španskog proizvođača, inače, već saobraćaju ulicama Edinburga, Antalije, Vitorije, Sevilje, Saragose i drugih svetskih gradova. (Beoinfo)