Naslovna » Izlasci » Sport » Trka šikljama „Mali vranac“ početkom oktobra

Trka šikljama „Mali vranac“ početkom oktobra

Trka šikljama „Mali vranac“ biće održana 8. i 9. oktobra na Adi Međici.

Iako je u pitanju trka ribarskim čamcima, biće organizovane razne aktivnosti u kojima će učestvovati ekolozi, izviđači, alasi. Publika će imati priliku da prati trku sa splavova, kao i da uživa u rečnim specijalitetima i muzici.

Na Savi će se okupiti ljubitelji prirode, reka, čamaca i sporta. Cilj organizatora je da se promovišu reke, zaštita prirode ali i Beograd. Biće održane kvalifikacije tokom kojih će se izabrati deset ekipa za finalno takmičenje. Ekipa od dva člana mora da poseduje šiklju i motor do pet konjskih snaga. Pobednicima će biti dodeljene vredne nagrade. Posle proglašenja pobednika planirana je žurka za učesnike i sve goste.

Na Adi Međici će 8. oktobra biti organizovan kamp za mlade istraživače i ekologe, na kome će imati priliku da se upoznaju sa malim vrancima, koji žive upravo na ovom delu Save. Ovih ptica na svetu ukupno ima 40.000, dok ih na ovom delu Save živi oko 10.000. Iako su one same izabrale ovo podneblje, koje im u potpunosti odgovara, ukoliko se ne bude vodilo računa o njihovom staništu, preti im izumiranje.

Tokom jednodnevnog kampa, mladima će biti organizovana edukativna radionica, a u poslepodnevnim časovima biće organizovano čišćenje priobalja. (DuB)