Naslovna » BG servis » Zbog cvetanja ambrozije velike količine polena u vazduhu

Zbog cvetanja ambrozije velike količine polena u vazduhu

Grad Beograd sprovodi organizovane akcije uništavanja ambrozije na oko pedeset lokacija, uglavnom na neizgrađenom građevinskom zemljištu.

Osim na javnim zelenim površinama, koje redovno održava „Zelenilo – Beograd“, grad ambroziju uklanja sa još pedeset lokacija, to jest parcela koje još nisu privedene nameni. Gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović kaže da će ambrozija u Beogradu biti uništavana do kraja septembra.

Do sada je ambrozija tretirana u Zemunu na 21 lokaciji, Novom Beogradu na 14, Rakovici 11, Zvezdari i Paliluli na po četiri lokacije. Pored navedenih opština, od danas će se tretiranje ambrozije nastaviti na teritoriji opštine Voždovac i dalje prema planu koji je sačinjen nakon snimanja stanja na terenu – kaže Petrović.

Prskanje, čupanje i košenje ambrozije sprovodi se do kraja septembra, do kada ta opasna biljka cveta. Međutim, vetar raznosi polen i njeno seme, zbog čega se prenosi i na lokacije na kojima je ranije nije bilo.

Problemi koje kod ljudi izaziva ambrozija mogu varirati od curenja nosa i peckanja očiju, sve do otežanog disanja, bola u grudima i gušenja. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.