Naslovna » Izlasci » Izložbe » 75 cl: Priče o vinima i vinogradarima

75 cl: Priče o vinima i vinogradarima

U Manakovoj kući (Gavrila Principa 5), od 15. (19.00) do 22. septembra, biće otvorena izložba „75 cl: Priče o vinima i vinogradarima – Castelli Romani“.

Projekat italijanskog fotografa Stefana Kompanjučija i umetnika Alesandra Marketija i Hernana Gabrijela Paisa, inspirisan je jedinstvenom merom zapremine svake flaše vina koja upravo iznosi 75cl. U potpunosti posvećen vinu i svemu što ovaj napitak evocira, cilj autora je bio da predoče ono što je ostalo i što se tokom godina promenilo od bogate vinske baštine gajene u okolini Rima, poznatijoj pod nazivom „Castelli Romani“. Izložbom pokazuju i istorijski i kulturološki presek ove teritorije.

Umetnici su preneli poetičku sliku intimnog osećaja obrađivanja zemlje. Petnaest crno-belih fotografija Stefana Kompanjučija (u srednjem formatu) evociraju složene horizonte „ljudi i vina“: sa jedne strane proizvođača koji još ljubomorno čuvaju znanje i tradicionalne običaje, a sa druge privrednika, predstavnika nezaobilazne modernizacije, koji teže prodiranju bogate etnografske i kulturološke baštine teritorije Casteli Romani na svetsko tržište.

Jedan segment postavke čini i Marketijeva skulptura „La Folgore“ („Munja“), koja doprinosi materijalnom sećanju na tradiciju proizvodnje vina. Delo je nastalo upotrebom starog drveta bačve koje se koristi pri proizvodnji vina. Skulptura je i metafora mudrosti: antičke i drevne vrednosti u periodu kada je svaki čovek bio duboko povezan sa tradicionalnim običajima.

Specifično drvo vinove loze i njegova složena struktura predstavljala je inspiraciju za jedinstvene varijacije forme i stila Paisove skulpture „Vitae“ („Vinova loza“). Autor je proučavao naziv i formu vinove loze kao simbol svetog napitka…

Osnovna ideja Kompanjučija jeste da je proizvodnja vina sama po sebi neka vrsta umetnosti. Vino je prisutno u mitologiji, u Bibliji; stimuliše čovekova čula. Vino je sinonim za eros, melanholiju i radost; vino je intimna vrsta istine – pomaže da čovek postane ono što zapravo i jeste. U tom smislu je zaista vrlo slično umetnosti. (DuB)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.