Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Beograd je kao veliki muzej

Beograd je kao veliki muzej

U parkovima Beograda, njegovim trgovima, javnim zgradama i školama nalazi se više od 500 spomen-skulptura, izvajanih u čast ljudi, događaja i datuma koji su na određeni način obeležili život u prestonici.

„Jedna izložba u Beogradu traje danju i noću, od jutra do večeri, i od večeri do jutra. Uz radno vreme i bez radnog vremena“, napisao je Darko Šarenac u knjizi „Parkovi, ljudi, događaji“, opisujući spomenike koji u Beogradu podsećaju na značajne pojedince i događaje.

Poslednji spomenici uvršteni u prestoničku zbirku su oni u Tašmajdanskom parku, postavljeni piscu Miloradu Paviću i bivšem predsedniku Azerbejdžana Gajdaru Alijevu. Do kraja godine, spomenike u Beogradu dobiće i pesnici Laza Kostić i Stevan Raičković, koji će biti postavljeni na Kalemegdanu. Takođe, spomenik bi uskoro trebalo da dobije i naučnik Milutin Milanković.

Neki od spomenika datiraju iz 19. veka, kao što su pesniku Ðuri Jakšiću iz 1896. godine i Ðuri Daničiću podignut iz 1891. godine. Beograd se podizanjem spomenika do sada odužio mnogobrojim piscima i pesnicima, pa se na Kalemegdanu mogu videti spomenici Branku Radičeviću, Aleksi Šantiću, Jovanu Dučiću i Radoju Domanoviću.

Mnogi velikani srpske pisane reči spomenike su dobili na godišnjicu svog rođenja ili smrti, a među njima su Miloš Crnjanski, Bora Stanković i Ivo Andrić, koji su to obeležje dobili 100 godina od njihovog rođenja. Među spomenicima koji krase parkove Beograda su i spomenik Dositeju Obradoviću u Univerzitetskom parku 1930. godine, na kome pišu njegove reči „Iduć uči, u vekove gledaj“, piscu Branislavu Nušiću, pored Narodnog pozorišta i Vuku Karadžiću, kome su se Srbi odužili rečima „Vuku, srpski narod“.

U zbirci preštoničkih parkova nalaze se i dva „duplikata“- indentičan spomenik Nikoli Tesli koji se nalazi ispred Tehničkog fakulteta postavljen je i na Nijagarinim vodopadima, dok je kopija Njegoševog spomenika podignutog ispred Narodnog pozorišta u Podgorici, postavljena na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu 1994. godine.

Spomenička priznanja podizana su i vojskovođama i političarima, stradalim u ratovima, neznanim junacima, a svoje mesto zasluženo su dobili Nikola Pašić, vojvoda Živojin Mišić, Moša Pijade, Karađorđe, Radomir Putnik, rodoljubi stradali u Drugom svetskom ratu…

Osim „domaćim“ velikanima, Beograd se podizanjem spomenika, zahvaljivao i strancima i drugim državama, pa se na Dorćolu nalazi spomenik grčkom pesniku i borcu Rigi od Fere, podignut u čast srpsko-grčkog prijateljstva.

Tu su još i spomenici francuskom pesniku i političaru Alfonsu Lamartinu, postavljen u Karađorđevom parku, francuskom maršalu Franšu d’Epereu, kao i spomenik internacionalnim brigadama, posvećen brigadama koje su formirane u Španiji za vreme rata 1936-39. godine, u kojima su bili i jugoslovenski borci. Kao svedok prijateljstva Srbije i Francuske, na Kalemegdanu podignut je spomenik „Zahvalnost Francuskoj“, sa natpisom „Volimo Francusku kao što je ona nas volela“. (B92)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.