Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Boris Berezovski na zatvaranju BEMUS-a

Boris Berezovski na zatvaranju BEMUS-a

Na gala zatvaranju 43. BEMUS-a koje će biti održano 26. oktobra u Beogradskoj areni, nastupiće Boris Berezovski, jedan od najboljih pijanista današnjice.

Od Bramsa i Lista, preko nezaobilaznog Hačaturijana do Gulda i Čejsinsa, istinski naslednik velikih ruskih pijanista, Boris Berezovski, još jednom će uveriti publiku zašto ga prati reputacija najmoćnijeg virtuoza na klaviru. Prema oceni britanskog časopisa „Gramofon“, Berezovski je širom sveta stekao reputaciju kao najmoćniji virtuoz na klaviru i kao muzičar jedinstvenog shvatanja i osećajnosti.

Pijanista izuzetne koncertne aktivnosti snimio je sve Betovenove koncerte sa Švedskim kamernim orkestrom pod dirigentskom palicom Tomasa Dausgarda. Snimio je dela Šopena, Šumana, Rahmanjinova, Musorgskog, Ravela, kompletne Listove „Transcendentalne etide“, sve klavirske koncerte Rahmanjinova, Čajkovskog i Lista. CD posvećen Listu koji je objavljen 2010. snimljen je uživo na koncertima u Royal Festival Hall dvorani u Londonu. Prošle godine sa Brigitte Engere i Henri Demarquette snimio je i Sen-Sansov „Karneval životinja“. Čuveni pijanista priprema se za debi sa Berlinskom filharmonijom u januaru 2012.

Samo od 12. do 19. septembra trajaće ekskluzivna prodaja ograničenog broja od samo 200 ulaznica za završni klavirski resital Borisa Berezovskog i to isključivo na blagajni Beogradske arene, po jedinstvenoj ceni od 1.500 dinara. Van promotivne prodaje, ulaznice se mogu nabaviti po cenama od 2.500, 3.500 i 4.500 dinara. (DuB)

[box_dark]Klavirski resital Borisa Berezovskog čini sledeći program:
Brams: Etide za klavir u a-molu – Varijacije na Paganinijevu temu, op. 35
Brams: Mađarske igre (tri igre)
Hačaturijan: Tokata
Guld: Etida u obliku bugi-vugija
Čejsins: Flirtation in Chinese Garden
Čejsins: Rush hour in Hong Kong
Geršvin: Tri prelida
List: Mefisto valcer br. 1, „Der Tanz in der Dorfschenke“, S 514
Albeniz: Španska svita, op. 47: Asturias (Leyenda)
Albeniz: Španska svita, op. 47: Granada
Sen-Sans: Labud (ar. Godovski)
Šopen: Valcer br. 6 u Des-duru “Minutni valcer”, op. 64 br. 1 (ar. Godovski)
Ravel: La Valse[/box_dark]

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.