Naslovna » Izlasci » Film » Filmovi Miće Popovića

Filmovi Miće Popovića

U sredu, 28. septembra od 18.00 do 21.00, u Likovnoj galeriji KCB (Knez Mihailova 6) biće organizovana projekcija filmova Miće Popovića. O filmovima „Roj“ (1966) i „Delije“ (1968) govoriće dramaturg Jovan Popović.

Filmska produkcija Miće Popovića je sastavni deo njegovog umetničkog delovanja koje se granalo u više različitih stvaralačkih oblasti. Po obrazovanju slikar, istovremeno i pisac koji je objavio više esejističkih, autobiografskih i knjiga kritike, Mića Popović je bio i režiser i scenarista koji je radio na filmu i u pozorištu. Njegova filmska ostvarenja nastala su od 1963. do 1970: „Čovek iz hrastove šume“ (1963), Kameni despot (Hasanaginica, 1967), Burduš (1970) i pomenuti.

Na aktuelnoj izložbi iz ciklusa „Beogradski enformel“, sastavni deo postavke čini i film Miće Popovića „Čovek iz hrastove šume“ koga Jelena Stojanović, autorka studije u katalogu/knjizi, apostrifira kao važan događaj u razumevanju i tumačenju slikarskog opusa ovog autora, dovodeći u vezu antiestetiku njegovih enformel slika sa likovnošću njegovih ranih filmova, i, pre svega, retorikom „odvratnog“ u filmskim ostvarenjima.

Za filmove „Čovek iz hrastove šume“ (na postavci izložbe) i film „Delije“, koji će biti prikazan, može se reći da pripada žanru tzv. „partizanskog filma“ ali sa specifičnim osvrtom na partizansku borbu, borce i ilegalce partizanskog pokreta i četničke jatake, sa neuobičajenim tumačenjem revolucije Drugog rata i ideologije komunističke partije. Druga važna tema kojom se Mića Popović bavi u svojim filmovima („Roj“ i „Hasanaginica“) tumačenje je događaja iz nacionalne istorije kroz etičke i moralne portrete ustanika – oslobodioca od turske vlasti i izdajnika, najčešće ženskih likova i preljubnica, u vremenu borbe protiv Turaka i Prvog srpskog ustanka 1804.

Zbog problematizovanja važnih tema iz nacionalne i savremene istorije na neuobičajen način i izvan konteksta proklamovanog ideološkog i mitskog govora filmovi Miće Popovića su dugo vremena bili pod cenzurom, van bioskopskog repertoara i nedostupni javnosti. Ovom prilikom se prikazuju ljubaznošću porodice Miće Popovića. (DuB)