Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba radova mladih iz Svratišta
Boje se ne boje
Boje se ne boje

Izložba radova mladih iz Svratišta

Od 15. (17.00) do 20. septembra u Kulturnom centru „Rex“ (Jevrejska 16), biće otvorena izložba radova mladih umetnika i umetnica iz Svratišta za decu koja žive i/ili rade na ulici.

Radovi koji će biti izloženi rezultat su dvogodišnjih kreativnih radionica organizovanih u Svratištu, kroz koje je, tokom dve godine, prošlo 85. dece, uzrasta od sedam do osamnaest godina starosti.

Tokom prve godine programa, radionice su bile posvećene upoznavanju sa različitim likovnim tehnikama i pristupima umetničkom stvaralaštvu. Cilj većeg dela radionica bio je rad na samopouzdanju, podsticanju osećaja lične vrednosti, pripadnosti grupi vršnjaka i Svratištu. Radilo se i na slobodnoj ekspresiji, podsticanju individualnog izraza i stila kod učesnika, ali i radu u grupi, saradnji, poštovanju različitosti, toleranciji, ali i relevantnim temama kao što je trgovina ljudima. Tako su se deca tokom 2010. kroz kreativan rad upoznala sa geografijom planete zemlje, a kao rezultat nastala je skulptura Zemaljske kugle napravljena od novina i lišća.

Što se tiče tehnika deca su crtala flomasterima, bojicama, upoznala su i tehnike pastela, tempere, a posebno su uživala na radionicama na kojima je rađeno u tehnici kolaža.

Ova godina bila je posvećena temama koje su direktnije povezane sa antitrafikingom. Neke od tema koje su obrađene bile su nasilje, dan u životu deteta, safety box, šta je to rizik, zdravo/nezdravo, „real life story“, socijalna mreža itd. Radionice su bile posvećene i kreativnim idejama vezanim za budućnost dece, njihovo dalje školovanje, razmišljanje o budućem pozivu, ali i radionice koje su se bavile porodicom, okruženjem, pitanjem poverenja… (DuB)