Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba savremene japanske arhitekture „Parallel Nippon“

Izložba savremene japanske arhitekture „Parallel Nippon“

Od 15. septembra (18.00) do 10. oktobra, u holu Narodne banke Srbije na Slaviji, biće otvorena izložba „Parallel Nippon – Savremena japanska arhitektura 1996-2006“.

Na ilustrativan i moderan način postavka, putem fotoprintova i arhitektonskih maketa, prikazuje najoriginalnija i najsmelija rešenja savremene japanske arhitekture, dela japanskih arhitekata nastala između 1996. i 2006. godine. Izložba je organizovana u saradnji Ambasade Japana u Beogradu, Japanske fondacije u Tokiju i Narodne banke Srbije, a otvoriće je Nj. E. ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki.

Ova međunarodna putujuća izložba koncipirana je u saradnji Arhitektonskog instituta Japana i Japanske fondacije krajem 2006. godine kada je prvi put prikazana u Tokiju, uz podršku tokijskog Metropoliten muzeja fotografije, od kada je gostovala u više gradova širom sveta, što će se nastaviti i u narednih nekoliko godina.

Izložbu čine visokokvalitetni fotoprintovi velikih dimenzija, drvene i papirne (origami) arhitektonske makete, a prati je i odgovarajući film o japanskoj savremenoj arhitekturi i informativni paneli sa tekstovima japanskih eksperata, profesora i arhitekata. Tematski je podeljena u četiri ciklusa: Urban (Ciklus grada), Life (Ciklus života), Culture (Ciklus kulture) i Dwelling (Ciklus stanovanja), predstavljajući revolucionarna, inovativna i progresivna arhitektonska ostvarenja različitih namena, u odgovarajućim ambijentima i sredinama, realizovana ne samo u Japanu već i širom sveta.

U pitanju je reevaluacija arhitekture i arhitekata u socijalnom i kulturnom kontekstu Japana, odnosno način na koji se arhitekte aktivno uključuju u procese odlučivanja u društvu, razvijajući inovativne koncepte, kao aktivni činioci društva a ne kao puki izvršioci porudžbina. Period ilustrovan izložbom predstavlja period „urbane regeneracije“, vođene gradskom politikom koja je imala za cilj vraćanje vrednosti gradskim sredinama. Cilj je bio i oživljavanje ulica i gradskih trgova novim estetskim i funkcionalnim rešenjima, i stvaranje novih gradskih pejzaža, uz nalaženje inspiracije u kulturnom nasleđu i istoriji, kao i promovisanje zaštite prirodne sredine i recikliranje
.
Cilj izložbe jeste da upozna svet sa velikim dostignućima japanskih arhitekata (Tadao Ando, Jošio Tanigući, Tojoo Ito…), odnosno da doprinese boljem razumevanju i prihvatanju novih arhitektonskih praksi širom sveta, na osnovu prikazanih primera.

Izložba će moći da se pogleda radnim danima od 10.00 do 18.00. Ulaz je slobodan. (DuB)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.