Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba savremene japanske arhitekture „Parallel Nippon“

Izložba savremene japanske arhitekture „Parallel Nippon“

Od 15. septembra (18.00) do 10. oktobra, u holu Narodne banke Srbije na Slaviji, biće otvorena izložba „Parallel Nippon – Savremena japanska arhitektura 1996-2006“.

Na ilustrativan i moderan način postavka, putem fotoprintova i arhitektonskih maketa, prikazuje najoriginalnija i najsmelija rešenja savremene japanske arhitekture, dela japanskih arhitekata nastala između 1996. i 2006. godine. Izložba je organizovana u saradnji Ambasade Japana u Beogradu, Japanske fondacije u Tokiju i Narodne banke Srbije, a otvoriće je Nj. E. ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki.

Ova međunarodna putujuća izložba koncipirana je u saradnji Arhitektonskog instituta Japana i Japanske fondacije krajem 2006. godine kada je prvi put prikazana u Tokiju, uz podršku tokijskog Metropoliten muzeja fotografije, od kada je gostovala u više gradova širom sveta, što će se nastaviti i u narednih nekoliko godina.

Izložbu čine visokokvalitetni fotoprintovi velikih dimenzija, drvene i papirne (origami) arhitektonske makete, a prati je i odgovarajući film o japanskoj savremenoj arhitekturi i informativni paneli sa tekstovima japanskih eksperata, profesora i arhitekata. Tematski je podeljena u četiri ciklusa: Urban (Ciklus grada), Life (Ciklus života), Culture (Ciklus kulture) i Dwelling (Ciklus stanovanja), predstavljajući revolucionarna, inovativna i progresivna arhitektonska ostvarenja različitih namena, u odgovarajućim ambijentima i sredinama, realizovana ne samo u Japanu već i širom sveta.

U pitanju je reevaluacija arhitekture i arhitekata u socijalnom i kulturnom kontekstu Japana, odnosno način na koji se arhitekte aktivno uključuju u procese odlučivanja u društvu, razvijajući inovativne koncepte, kao aktivni činioci društva a ne kao puki izvršioci porudžbina. Period ilustrovan izložbom predstavlja period „urbane regeneracije“, vođene gradskom politikom koja je imala za cilj vraćanje vrednosti gradskim sredinama. Cilj je bio i oživljavanje ulica i gradskih trgova novim estetskim i funkcionalnim rešenjima, i stvaranje novih gradskih pejzaža, uz nalaženje inspiracije u kulturnom nasleđu i istoriji, kao i promovisanje zaštite prirodne sredine i recikliranje
.
Cilj izložbe jeste da upozna svet sa velikim dostignućima japanskih arhitekata (Tadao Ando, Jošio Tanigući, Tojoo Ito…), odnosno da doprinese boljem razumevanju i prihvatanju novih arhitektonskih praksi širom sveta, na osnovu prikazanih primera.

Izložba će moći da se pogleda radnim danima od 10.00 do 18.00. Ulaz je slobodan. (DuB)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.