Naslovna » Izlasci » Film » Kako su me ukrali Nemci

Kako su me ukrali Nemci

U Sava centru (Milentija Popovića 9) biće održana premijera filma „Kako su me ukrali Nemci“, 19. oktobra od 20.00. Već od 20. oktobra melodrama Miloša Miše Radivojevića naći će se na bioskopskim repertoarima.

Delo je inspirisano detinjstvom reditelja, u čiji se dom za vreme okupacije uselio glavnokomandujući nemačke vojske. Radnja obuhvata period od 1943. godine, odnosno događaj u Drugom svetskom ratu, kada nemački oficir Verner preuzima brigu o sinu čija je porodica komunistički orijentisana. U tom trenutku, kada ceo svet razara Treći rajh, taj dečak će doživeti najlepše trenutke u životu, a pružiće mu ih upravo čovek u uniformi te ideologije.

U ovoj melodrami uloge tumače Jelena Đokić, Svetozar Cvetković, Dara Džokić, Miodrag Krstović, Nebojša Milovanović, Vojislav Brajović, Branimir Popović, Gordan Kičić, Boris Isaković, Nada Šargin, Nenad Ćirić, Mladen Nelević, Marija Dakić… Osim plejade naših najboljih glumaca, u filmu igra i jedan veoma uspešni engleski glumac Daglas Henshol (Douglas Henshall), koji tumači lik nemačkog oficira Vernera.

Film „Kako su me ukrali Nemci“ osvojio je Gran pri – Veliku zlatnu mimozu na 25. Filmskom festivalu u Herceg Novom. Radivojević je nagrađen i Zlatnom mimozom za režiju, kako je navedeno, „za virtuozno komponovanje izuzetno složenog filmskog tkiva, za imaginativnost i inovativnost, za rediteljski rad kakav se retko viđa“. Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Jeleni Đokić, a za najbolju kameru Radoslavu Vladiću. Na festivalu Cinema City film je dobio nagradu žirija kritike Fipresci za nabolji film, dok je u Sopotu ovenčan nagradama za najbolji scenario i muziku.

Cena ulaznice je 350 dinara. (dub)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.