Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » „Ko je** Laibach“ u Domu omladine Beograda

„Ko je** Laibach“ u Domu omladine Beograda

U Domu omladine Beograda (Makedonska 22), 30. septembra od 21.00, Centar urbane kulture Kino Šiška predstaviće aktuelne bendove, didžejeve i vizuelne kreativce iz Ljubljane.

Tokom programa nastupiće Melodrom, Moveknowledgement, We Can’t Sleep At Night, Smetnjak dj/vj team, Multipraktik/Good Foot dj/vj team, ali i beogradski gosti – i svi zajedno odgovoriće na izazov „koga je briga šta dolazi iz Ljubljane ako to nije Laibach?!“

Naime, u Jugoslaviji se, tokom osamdesetih godina prošlog veka, kulturna razmena odvijala u svim pravcima. Dolazili su bendovi iz svih regionalnih središta i jednako su popularni kako u Beogradu i Ljubljani, tako i u Sarajevu, Zagrebu ili Skoplju. U posleratnom balkanskom vremenu i prostoru čini se da interesovanje za nova dešavanja odvija samo na zapadu bivše države. Bendovi sa ex-YU prostora redovni su gosti u Ljubljani i fanova ima sve više. Sa druge strane, za nove slovenačke bendove lakše je pronaći publiku u Francuskoj, Nemačkoj ili Južnoj Africi, nego npr. u Beogradu.

Umetnici koji dolaze pokazaće da je slovenačka (muzička) scena na zavidnom nivou. Grupa Melodrom sa Laibachom ne deli samo pevačicu – Mina je drugi vokal Laibacha, nego i konceptuelnu zrelost i dark estetiku! We Can’t Sleep At Night su vanbračna deca buntovničkog punk hedonizma Pankrta i nestašnog indie rocka novog doba!

Urbani fankrock Miladojke, Moveknowledgement danas nadograđuju suverenim hiphopom, dubom,
indie rockom i dance ritmikom u eksplozivni power miks angažovane muzike novog doba sa plesnim
nabojem! Ako nekome fali punk-trash-disko atmosfera Videosexa – biće prisutna u audio-vizuelnim akcijama DJ/VJ ekipa Smetnjak i Multipraktik! (DuB)