Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kostim između istoka i zapada

Kostim između istoka i zapada

U Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti i Galeriji „Izlozi“ (Knez Mihailova 53) od 20. septembra do 1. oktobra biće otvorena izložba kostima studenata FPU i FDU.

Izložba radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, Odsek kostim i Odsek grafički dizajn
-Atelje fotografija i Fakulteta dramskih umetnosti, Odsek kamera, obuhvata nekoliko izložbenih segmenata sa različitim temama.

Pripremljene su „lepe haljine koje mnogo koješta učine“ – koje će dočarati studentsko viđenje kostima za film i teatar a koji su inspirisani tekstovima slovenske mitologije.

Tema „Raskršća“ pokazuje istraživanje etnografske građe sa područja zapadnog Balkana, što je dobro polazište u formiranju eksperimentalnih odevnih formi i pratećih modnih detalja prilagođenih savremenim modnim tokovima.

„Ostaci vremena – srpski građanski kostima XIX veka“ jeste izložba koju su priredili studenti Odseka kostim i Ateljea fotografija FPU. Rekonstruišući srpski građanski kostim 19. veka studenti su kroz analizu likovnih izvora i originalnih odevnih predmeta iz zbirke Etnografskog muzeja imali priliku da bliže sagledaju delove ženskog kostima ovog perioda i realizuju ga u radionici scenskog kostima FPU. U
saradnji sa studentima Ateljea fotografija FPU fotografskim zapisom pokušali su da dočaraju
ostatke prošlih vremena.

Studenti Ateljea scenski kostim inspirisali su se stvarnim i izmišljenim ženskim likovima iz nacionalne istorije i literature. Njihov rad na projektu „Balkanske heroine“ bazirao se na istraživanju i kombinovanju istorijskog i etno kostima sa savremenim tendencijama u kroju i tretiranju materijala. Preplićući prošlost i sadašnjost, autentičnost i imaginaciju, istražujući korene ujedno su tragali i za sopstvenim autorskim izrazom.

I na kraju, „Boje Balkana“ inspirisane su balkanskim nošnjama , tj. detaljima sa ovih odevnih predmeta kao polazištu u formiranju nove, likovno obogaćene odeće. (DuB)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.