Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Kraj Kluba Akademija 5. oktobra

Kraj Kluba Akademija 5. oktobra

Čuveni beogradski Klub Akademija zatvara se definitivno u sredu 5. oktobra 2011. godine, kada će ključevi kluba biti predati Fakultetu likovnih umetnosti.

Ovo je danas, 27. septembra, saopštilo preduzeće „Sens Art“ koje od tog dana više neće imati nikakvu nadležnost nad ovim čuvenim beogradskim klubom. U saopštenju, koje prenosimo u celini, piše:

„Posle 5. oktobra, „Akademija“ će nestati sa mape postojećih kulturnih institucija, posle tačno 50 godina od svog nastanka. Do navedenog datuma, biće potpuno ispražnjena i „oslobođena“ od lica i stvari, a prostor vraćen u prvobitno stanje. Ovo znači da će „Akademija“ postati (a po svoj prilici i ostati) podrum sa nekoliko čkiljavih sijalica, potpuno neupotrebljiv za bilo kakvu dalju kulturnu namenu.

Ovom besmislenom činu najviše su doprineli:B92 - logo1. Fakultet likovnih umetnosti
2. Beogradska underground i urbana/“salonska“ (kvazi) elita
3. Državna uprava, nesposobna da održi kontinuitet svoje, a u ovom slučaju i svetske kulturne baštine!

Naravučenije:
Narod koji nema komunikaciju sa baštinom, nema komunikaciju ni sa bogom! (B. H.)

Podrška:
1. Skoro 10.000 onih koji su iskreno i pravilno prepoznali i podržali „Akademiju“, a među njima su i Koja, Cane, Uroš Đurić, Rambo Amadeus…
2. Informativne službe skoro svih relevantnih domaćih štampanih, el. i internet medija kao i određeni broj medija iz regiona, Evrope i sveta.

Ovom bezumnom činu NISU doprineli Lepa Brena, Ceca, Jelena Karleuša, Grand Produkcija… Mira i Sloba Milošević, Vojislav Šešelj, Ratko Mladić, Nacionalni front, Obraz… itd.“

Podsetimo, krajem decembra, odlukom privrednog suda klub „Akademija“, koji se nalazi u podrumu Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, dobio je nalog za iseljenje.

Problem je višegodišnji. Fakultet likovnih umetnosti ustupio je 2002. ugovorom prostor kluba privatnom preduzeću „Sens Art“, koje je u modernizaciju, tehničko opremanje i infrastrukturu kluba uložilo značajna sredstva. Međutim, vršilac dužnosti direktora kluba Željko Božić tvrdi da nije znao da Fakultet nema pravo da izdaje prostor, pošto je vlasnik prostora gradsko komunalno preduzeće „Poslovni prostor“.

„Počeo sam da sumjam u to 2007. godine, u januaru, kada su stigle informacije ljudi koje daju naznake da ugovor nema važnost“, kaže on.

U međuvremenu, pokrenuta je peticija koju su potpisale mnoge javne ličnosti kako bi se sačuvao klub zbog njegovog značaja za umetničku i muzičku scenu Beograda osamdesetih godina, koja nije uspela da spasi legendarni beogradski klub od zatvaranja. (B92)