Naslovna » Turizam » Manastirska tura po Beogradu

Manastirska tura po Beogradu

Saobraćajno preduzeće „Lasta“ organizuje „Manastirsku turu“ sredom i četvrtkom, u 9.00 sa Savskog trga i 9.30 sa Trga Nikole Pašića.

Otvorenim autobusima sredom su predviđene posete manastiru Vavedenje presvete Bogorodice na Senjaku, crkvama Svetih apostola Petra i Pavla na Topčideru i manastiru Rakovica. Svakog četvrtka u septembru, može se obići i crkva Svetog Stefana u Velikom Selu i manastir Svetog Stefana u Slancima.Manastirska tura

Cena karte za odrasle je 400, a za decu 250 dinara. Pored mogućnosti kupovine karte na licu mesta, moguća je i rezervacija (3622-298, 6641-251), ali i kupovina u poslovnicama „Laste Travel“ i „Turizam“ u Balkanskoj 25 i Savskom trgu 1a. (DuB)

[box_dark]• Manastir Vavedenja presvete Bogorodice podignut 1935 godine (ktitorka Persida Milenković) nalazi se na Senjaku. Iako je podignut nedaleko od samog centra grada, prirodno okruženje ga potpuno odvaja od gradske gužve. Oivičen šumom sa zapadne i severne strane, svojom arhitekturom, monunentalnom crkvom i konakom oplemeljuje celo Topčidersko brdo.
• Crkva Svetih apostola Petra i Pavla podignuta je 1832-1834. godine, kao zadužbina kneza Miloša Obrenovića, koji je podigao mnogobrojne hramove i manastirske konake u zemlji kao i van nje. Po narodnoj tradiciji, knez Miloš je podigao ovaj hram u znak svog spasenja u blagodarnosti Bogu, jer je tu izmakao Karađorđevom gnevu, i to zbog propusta turske vojske kod Careve Ćuprije u Topčideru.
• Manastir Rakovica nalazi se u neposrednoj blizini centra grada (udaljen je 11 kilometara od samog centra), na kružnom putu, koji uz Rakovički potok skreće prema Avali. Smešten je između dva brda – sa njegove istočne strane uzdiže se Pruževica, a sa zapadne strane Straževica.[/box_dark]