Naslovna » Izlasci » Festivali » Mikser festival osvaja Savamalu

Mikser festival osvaja Savamalu

Najveći regionalni festival kreativnosti i inovativnosti seli se na novu lokaciju – područje Savamale ispod Brankovog mosta. Mikser festival 2012 biće održan od 25. maja do 2 .juna na obali Save, ulicama i u napuštenim industrijskim objektima Savamale, u centru Beograda.

Mikser festivala najavljuje velike promene u 2012. godini. Posle tri godine efektne transformacije industrijskog kompleksa Žitomlina na obali Dunava na donjem Dorćolu, kreativni tim Mikser festivala postavlja pred sebe novi izazov – aktiviranje čitave gradske četvrti sadržajima iz oblasti dizajna, arhitekture, umetnosti, filma, muzike itd. Prepoznajući pionirski poduhvat kulturne revitalizacije ovog istorijskog, nepravedno zaboravljenog i zapuštenog dela grada koji su započeli Kulturni centar „Grad“, opština Savski venac, klub Mladost, Fakultet za medije i komunikaciju i drugi, Mikser festival pridružuje se naporima da Savamala povrati nekadašnji status kulturnog i društvenog epicentra grada.

Dobra vest za poklonike festivala je i produženi format trajanja programa sa pet na devet dana. U periodu od 25. maja do 2 .juna programi Mikser festivala održaće se na više od 50 inspirativnih lokacija u Savamali.

Sa 60.000 posetilaca protekle godine, 1.500 učesnika iz zemlje, regiona i sveta i ogromnom medijskom pažnjom koja je inspirisala i globalnu TV mrežu CNN da u udarnom terminu prikaže reportažu o Mikseru kao najvećem sajmu kreativne industrije u regionu, očekuje se da će migracija Mikser festivala doprineti da Savamala zaista postane kulturna četvrt po uzoru na uspešne primere svetske prakse.

Nezavisne inicijative transformacije zanemarenih urbanih celina u progresivne umetničke kvartove događajima i aktivnostima iz oblasti savremene kulture dokazuju da za značajne urbanističke intervencije nisu uvek potrebni grandiozni arhitektonski projekti. Uz pomoć brojnih saradnika i stručnjaka iz oblasti urbanog dizajna i kulturnog menadžmenta, kreativni tim Mikser festivala usmeriće sve aktivnosti ka urbanoj revitalizaciji Savamale koja ima potencijal da postane evropska turistička destinacija, poput milanske zone Tortone koju tokom Milanskog sajma dizajna pohodi više od 100.000 ljudi iz celog sveta, ili njujorške Tribeke u koju filmski festival (Tribeca Film Festival) svake godine privlači oko 200.000 posetilaca. (DuB)