Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Na FEST-u 75 premijernih filmova

Na FEST-u 75 premijernih filmova

Beogradska publika će na predstojećem 40. jubilarnom FEST-u moći da pogleda 75 premijernih filmova u zvaničnom programu i oko 30 u pratećem, najavio je direktor Direkcije tog filmskog festivala Miloš Paramentić.

Posebna pažnja tokom festivala će, kako je naveo, biti posvećena 40. godišnjici filmskog festivala. Planirano je da tim povodom bude izdata i monografija FEST-a. Selektor FEST-a Ivan Karl rekao je novinarima da će na festivalu biti zastupljene sve programske celine kao i do sada: Panorama svetskog filma, Holivud, Evropa van Evrope, Evropa u Evropi i izabrani dokumentarac.B92 - logo

„Fest je bio i ostao pogled odnosno putovanje oko sveta za 10 dana. Publika će moći da vidi sve što je obeležilo kinematografiju godine za nama i trenutne svetske produkcije“, rekao je Karl.

Na beogradskom FEST-u biće prikazani najatraktivniji filmovi sa festivala u Berlinu, Kanu, Karlovim Varima, Veneciji i Torontu, kao i dva domaća filma: „Top je bio vreo“ Slobodana Skerlića i „Doktor Rej i đavoli“ Dinka Tucakovića.

Beogradska publika će moći da vidi film „Drvo života“ koji je dobio Zlatnu palmu na proteklom Kanskom festivalu u kome glume Bred Pit i Šon Pen. Biće prikazan i film „Dabar“ sa Mel Gibsonom u glavnoj ulozi, film Pedra Almodovara „Koža u kojoj živim“ u kome glumi Antonio Banderas, „Dečak sa biciklom“ braće Darden (Gran pri), „Melanholija“ Larsa fon Trira (najbolja ženska uloga – Kirsten Danst).

Fest će biti održan od 24. februara do 4. marta, a očekuje se da će gosti biti glumci prvog ostvarenja prikazanom na FEST-u. Kako Paramentić navodi, sigurno će doći Sali Kalerman.

„Srbija više nema filmsko tržište i ne možemo očekivati da dođu velike zvezde“, primetio je i dodao da pregovaraju sa gostima prvog Festa i nosiocima glavnih uloga u filmu „M.A.S.H.“, među kojima su Donald Saterlend i Eliot Guld. (B92)