Naslovna » Izlasci » Sport » Na Marakani se bije bitka za bebe!

Na Marakani se bije bitka za bebe!

U utorak, 27. septembra od 17.00, na Stadionu Crvene zvezde biće odigrana humanitarna utakmica između ŽFK Crvena zvezda i ekipe filma „Montevideo, bog te video“, u okviru akcije „Bitka za bebe“.

Cena ulaznice je 300 dinara, a sav prihod namenjen je nabavci inkubatora. Blagajne na stadionu FK Crvena zvezda otvaraju se u utorak u podne, a prodavaće se samo karte za severnu i zapadnu tribinu. Ulaznice će kupiti i igrači, treneri, sudije, izveštači i svi posetioci. Utakmica će trajati dva puta po trideset minuta.Bitka za bebe

Pored najboljih Zvezdinih fudbalerki, sa brojem sedam u crveno-belom dresu biće Robert Prosinečki, a igraće i Vladan Lukić. Dres sa brojem 9 nosiće Novak Đoković, a njegov brat Marko imaće na majici broj 11. Dejan Rambo Petković biće na klupi ekipe „Motevideo, bog te video“, a za filmadžije će igrati dva bivša kapitena Crvene zvezde – Perica Ognjenović i Dejan Ilić.

Velika humanitarna akcija „Bitka za bebe“ počela je 1. septembra 2011. godine. Cilj ove akcije je prikupljanje sredstava za kupovinu 100 novih inkubatora za naše male hrabre borce. Inkubatori u Srbiji su stari i po 40 godina – stariji od roditelja mnogih prevremeno rođenih beba kojima predstavljaju prvi dom. Ovim inkubatorima je odavno istekla garancija, rezervne delove je za njih gotovo nemoguće nabaviti, a servisiranje postaje nemoguća misija. Pod ovakvim okolnostima u pitanje je dovedeno osnovno ljudsko pravo – pravo na život! (DuB)

Veran Matić, direktor Fonda B92:
– Mislim da je ova konferencija za novinare izuzetno važna. Drago mi je što upravo na dvadesetogodišnjicu velikog herojskog podviga Crvene zvezde, kada se popela na tron Evrope, ali i najviše mesto u svetu, i kada je lansiran onaj poznati slogan Srbija do Tokija, drago mi je što se igra ova utakmica i što Zvezda, na neki način, pojačava taj deo plemenitosti i humanosti, u sportu i kroz ovu akciju. Veliki evropski klubovi se bave humanitarnim akcijama, a poznato mi je da će ovde na Marakani uskoro biti jedan humanitarni koncert za narodne kuhinje na Kosovu, koje takođe i B92 pomaže. Robert Prosinečki je pre dvadeset godina učestvovao u herojskom podvigu i evo ga ponovio na Marakani. Ova naša akcija je postala i regionalno poznata, upravo zbog Roberta Prosinečkog. Za nas je jako važno i što se ova priča povezuje s filmom „Montevideo, Bog te video“. Sportsisti su nekada bili promoteri onoga što je najvažnije za svakoga od nas i mislim da je važno da te vrednosti stalno budu prisutne u sportu. Kada je reč o „Bici za bebe“ jako mi je drago što je postala jako važna nacionalna akcija i više nije bilo čije vlasništvo nego je postala ono što i treba da bude. Rešava se jedan ozbiljan nacionalni problem nedostatka inkubatora širom naše zemlje. Nije u pitanju samo Beograd, ali smo od njega krenuli, jer je najdrastičnija situacija u centralnoj ustanovi, Institutu za neonatologiju, gde postoje inkubatori stariji od 40 godina i to više od polovine i krenuli smo od tog instituta. Prošle nedelje smo prve inkubatore donirali i u Novom Sadu. Sigurno će oko četrdeset zdravstvenih institucija u Srbiji u potpunosti obnoviti inkubatore ili dobiti nove, koji nedostaju u ovom trenutku. Prve tri nedelje ove akcije smo skupili preko 40 inkubatora. Izgleda da će u narednih mesec ili dva ova naša akcija ispuniti cilj, a to je 100 inkubatora minimum. Ovo sada stanje koje imamo, izgleda kao ozbiljna zdravstvena elementarna nepogoda i to svi zajedno moramo da rešimo. Ovo nije samo akcija u kojoj se dokazuje ko ima više novca, nego se dokazuje solidarnost građana Srbije međusobna, ali i briga o našoj budućnosti. Veoma čersto govorimo da imamo problem s natalitetom, da smo jedna od najstarijih nacija i kada se pogleda da je smrtnost beba, prevremeno rođenih, iznad procenta koji je nekako normalan i dozvoljiv u zapadnoj Evropi, onda to dovoljno govori o potrebi, urgentnosti i zajedništvu rešavanja ovog problema u celoj Srbiji. Zbog toga je jako važan ovaj potez Fudbalskog kluba Crvena zvezde, jer će se sutra dokazivati koliko je ljudi spremno da učestvuje u toj solidarnoj akciji i kupovinom ulaznice učestvuje u kupovini inkubatora. Potrebno nam je 4.000 posetilaca da bismo kupili jedan inkubatur. Sam publicitet koji dobija ova akcija uključenjem FK Crvena zvezda, ekipe „Montevidea“, nešto je neprocenjivo i sigurno će doprineti da se mnogi inkubatori kupe. Zbog toga se zahvaljujem Crvenoj zvezdi, ali i filmskoj ekipi „Montevidea“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.