Naslovna » BG svaštara » Nauka » Noć istraživača 2011

Noć istraživača 2011

U Srbiji će drugu godinu zaredom, 23. septembra od 18.00 do 24.00, biti održana Noć istraživača, inicijativa Evropske unije koja ima za cilj da afirmiše domaće istraživače, predstavi šta oni rade i podstakne mlade da se opredele za istraživačko-naučnu karijeru.

Najzanimljiviji domaći istraživači predstaviće se publici u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Subotici. Pod sloganom „Povod za pametan provod”, publika će imati priliku da se upozna sa istraživačima i provede sa njima nezaboravno veče. Plan ovogodišnje Noći istraživača u Beogradu je takav da će u samom centru grada, na potezu Knez Mihailova – Plato – Vasina ulica, biti organizovan niz dešavanja do ponoći.

Od „Šetnje sa naukom“ na deset lokacija u Knez Mihailovoj ulici, preko izuzetno atraktivnog „Sastanka na brzaka“ sa našim eminentnim naučnicima, „Naučnog kafea“, dobrih vibracija koje ćemo slati koncertom astrofizičara iz MistakeMistake do filmskog festivala kratkih naučnih filmova.

Koncept Noći istraživača jeste „drugačiji izlazak petkom uveče“. Neformalna atmosfera, filmovi, muzika i događaji pod vedrim nebom u samom centru prestonice predstavljaju najbolji način da se istraživački poziv iz strogih klupa preseli u neobični svet koji nas okružuje.

Svi sadržaji su besplatni, a sve programe možete videti OVDE. (DuB)

 

[box_dark]Projekat „Researcher’s night“ – „Noć istraživača“ pokrenut je na evropskom nivou 2005. godine. Od tada se ova manifestacija održava svakog četvrtog petka u septembru. Prošle godine održana je u 33 evropske države i 200 gradova, sa ciljem da omogući posetiocima da bolje upoznaju glavne aktere -istraživače, ali i da ih ohrabri da samostalno istražuju.

Srbija je ove godine dobila čak dva FP7 projekta Evropske unije. Nosioci projekata u Beogradu jesu Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo – Univerzitet u Beogradu (IMGGI) i Festival nauke. Za Novi Sad, Zrenjanin i Suboticu nosilac projekta jeste Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.[/box_dark]

 

Pročitajte i…

DNK za Ginisa – 21. septembra

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.