Naslovna » Izlasci » Izložbe » Nova sezona u Muzeju grada Beograda

Nova sezona u Muzeju grada Beograda

Muzej grada Beograda će u narednom periodu organizovati niz značajnih izložbi, radionica i predavanja, ali i obeležiti nekoliko jubileja.

Jednu od značajnijih postavki u ovoj godini, po rečima direktorke tog muzeja Danice Jovović Prodanović, predstavlja aktuelna izložba „Dobro svetlim“ (Recte iluminas), kao i prateće radionice u Konaku kneginje Ljubice.

– Izložba predstavlja razvoj svetiljki iz rimskog perioda na prostoru Beograda, tašnjeg Singidunuma. Preko tog predmeta (male glinene posude koje gore uz pomoć ulja i fitilja) može da se sagleda šira slika razvoja rimskog Beograda. Takođe, posetioci mogu da saznaju nešto više o počecima serijske proizvodnje i nastajanju nečega što danas nazivamo brendom, jer su se one pod određenim imenom i standardima proizvodile i koristile na teritoriji čitavog Rimskog carstva, sa pogonima i u okolini Beograda – ukazala je Jovović Prodanović.

Ona je dodala da će u Konaku, do 9. septembra, biti održana manifestacija „Festival svetla“, gde će se, osim u kulturnom centru „Grad“, na Arhitektonskom fakultetu i još nekoliko lokacija u prestonici, predstaviti noviteti iz te oblasti.

– Takođe, u Konaku se očekuje stoto izvođenje programa „Na kafi kod kneginje Ljubice“, koji priređuje kustoskinja muzeja Nataša Popovska. Popularni program, gde posetioce dočekuje lično žena kneza Miloša i provodi ih kroz vreme i prostor u kome je živela, održava se svake subote, ali i, po zahtevu posetilaca, uz mogućnost prijema i na engleskom jeziku – navela je direktorka muzeja.

Kada je reč o prostoru nove – buduće zgrade Muzeja grada Beograda u Resavskoj 40b, uveliko se vrše pripreme za otvaranje izložbe istaknutog italijanskog umetnika Valerija Berutija. Ekskluzivnu postavku poštovaoci umetnosti moći će da pogledaju od 7. do 30. septembra, u organizaciji Kulturnog centra Beograda, Italijanskog kulturnog centra i ambasade te zemlje u Beogradu.

Ona je podsetila da će izložba jednog od vodećih italijanskih umetnika, koji je pre nekoliko godina izlagao na Oktobarskom salonu, biti još jedan pozitivan iskorak na našoj sceni, jer se odavno nije organizovao događaj tolikog obima.

– Na dan muzeja, 15. oktobra, biće otvorena izložba fotografija Ace Simića. Radi se o zanimljivom projektu, koji će predstaviti fotografski opus dugogodišnjeg fotoreportera „Politike“, baziran najvećim delom na životu u srpskoj prestonici između dva svetska rata. Inače, u novoj zgradi muzeja do danas je organizovan deo programa prošlogodišnjeg Oktobarskog salona, nedelja arhitekture „BINA“, kao i izložba „Devedesete“ u organizaciji Fonda Biljane Kovačević Vučo – ukazala je Jovović Prodanović.

Dodela zgrade Muzeju grada Beograda u Resavskoj ulici predstavlja civilizacijski čin, koja će omogućiti da se na 11.000 kvadrata smesti umetnička građa od neolita do savremene umetnosti. Među objektima koji pripadaju Muzeju grada Beogradu veliku posećenost beleži Muzej Ive Andrića, smešten na istoimenom vencu, u stanu našeg nobelovca, i tradicionalno Muzej Nikole Tesle u Krunskoj ulici.

– Ove godine je Andrić u žiži interesovanja zbog obeležavanja pola veka od kada mu je uručena Nobelova nagrada za književnost. Tim povodom, pored stalne postavke, organizovali smo izložbu „Andrić kao književnik ili kao diplomata“, koja je gostovala u Italiji i državama regiona. Trenutno ta izložba kruži po gradovima Francuske, posle čega se seli u Nemačku. Program će biti intenziviran od oktobra ove do istog meseca naredne godine, kada se na prostoru Andrićevog venca (Andrićev muzej, galerija „Ozon“ i „Nova“) biti organizovano niz manifestacija posvećenih proslavljenom piscu – najavila je direktorka te kulturne institucije.

Takođe, veoma su posećene i ostale ustanove kulture koje su u nadležnosti grada, poput Muzeja Jovana Cvijića, Pedagoškog i Muzeja Paje Jovanovića, Legata ikona zbirke Sekulić, kao i Muzeja afričke umetnosti na Senjaku, zaključila je Jovović Prodanović. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.