Naslovna » BG svaštara » Nauka » Otvorena Narodna biblioteka Srbije

Otvorena Narodna biblioteka Srbije

Posle četiri godine rekonstrukcije otvorena je Narodna biblioteka Srbije.

Nova je čitaonica za slepe i slabovide, a tu su i elektronska, multimedijalna i druge – ukupno dvanaest specijalizovanih čitaonica opremljenih internetom sa ukupno 600 mesta.

Mesta se rezervišu sa članskom kartom, a korisnik dobija broj mesta i lozinku za pristup kompjuteru i internetu. Korisničko ime, tj. članska karta koristi se i za pozajmice publikacija, skeniranje, fotokopiranje, štampanje.

U čitaonici za slepe i slabovide ima sedam mesta i prvi put u Srbiji na jednom mestu nalazi se najsavremenija tehnologija koja im omogućava da čitaju i koriste i sve publikacije dostupne u elektronskom formatu.

Radno vreme čitaonica radnim danima je od 8.00 do 21.00, dok će subotom čitaonice biti otvorene do 15.00. Pored ličnih predmeta kao što su pribor za pisanje, telefon ili novčanik, u čitaonice je dozvoljeno uneti i računar, fotoaparat i do tri sopstvene publikacije.

Cene članskih karata su 150 (trodnevna), 300 (desetodnevna), 500 (mesečna) i 1.200 dinara (godišnja). Korisnici koji su već bili učlanjeni imaju besplatnu članarinu koja važi do 20. januara 2012. godine. (DuB)