Naslovna » Izlasci » Izložbe » Postavka „Svi ekstremi Bitefa“ od 14. septembra

Postavka „Svi ekstremi Bitefa“ od 14. septembra

U Muzeju pozorišne umetnosti Srbije (Gospodar Jevremova 19), od 14. septembra do 1. decembra, biće otvorena izložba „Svi ekstremi Bitefa“.

U okviru pratećeg programa 45. izdanja beogradskog pozorišnog festivala biće predstavljene fotografije iz predstava prikazanih na ovoj manifestaciji. Autor izložbe i kataloga je Aleksandra Milošević, viši kustos. Od osnivanja pa sve do danas, Bitef je, bez sumnje, mesto na kome se teatarske granice neprestano pomeraju, svedočeći o najradikalnijim rediteljskim pristupima i provokativnoj pozorišnoj estetici. Tako će, zahvaljujći izložbi Muzeja pozorišne umetnosti, posetioci videti koliko se u teatru pojam ekstremnog menjao, tokom svih ovih godina trajanja Bitefa.

O predstojećoj izložbi direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Ksenijom Radulović kaže:
– Muzejska ustanova ne treba da bude samo u starinskom značenju reči muzej, nego da ima i konkretne dodirne tačke sa savremenim produkcijama. Takođe, pošto ne mislim da izložbena delatnost treba da se iscrpljuje isključivo u monografskim i jubilejskim pristupima (koji inače na našoj sceni dominiraju – nesporno su potrebni, ali ne i dovoljni), trudimo se da osmislimo postavke koje prezentuju određene segmente u novim izdvojenim pristupima i zaokruženim konceptima. Otud i ekstremi Bitefa – kao jedna bitna linija ovog festivala, kao odgovor na pitanje šta smo sve to ekstremno mogli da vidimo proteklih decenija.

Radno vreme Muzeja je radnim danima od 9.00 do 15.00, a subotom do 14.00. Ulaz je besplatan. (DuB)