Naslovna » BG svaštara » Beograd 2020 » Projekat „Beograd 2020“ predstavljen u Briselu i Ženevi

Projekat „Beograd 2020“ predstavljen u Briselu i Ženevi

U okviru manifestacije „Dani Srbije u Evropskom parlamentu“ predstavljen je projekat kandidature Beograda za evropsku prestonicu kulture.

Pored nastupa u Komitetu regiona, predsednik Organizacionog odbora Aleksandar Peković je u okviru redovnih sastanaka u Komesarijatu za kulturu i Komesarijatu za proširenje razgovarao sa nadležnima o daljem toku procedure i aktivnostima koje je Beograd realizovao do sada.

– Projekat „Beograd 2020“ je kvalitetom, aktivnim trogodišnjim nastupom i poslednjim rezultatima objavljenim u Briselu vrlo visoko kotiran. Izuzetne ocene za dosadašnji rad koje smo dobili od Žaklin Paku iz Komesarijata za kulturu i Larsa Erika Forsberga iz Komesarijata za proširenje, samo su potvrda da smo na pravom putu. Ovu godinu želimo da završimo što uspešnije, imajući u vidu završetak predloga nove odluke Evropske komisije o daljoj budućnosti projekta – izjavio je Peković.

U Palati Ujedinjenih nacija u Ženevi održana je konferencija evropskog liderstva. Gost konferencije, predsednik odbora „Beograd 2020“ Aleksandar Peković, tim povodom je predstavio naš projekat.

– Strategijom razvoja Beograda u oblasti kulture, koja se razvija na tri nivoa: lokalnom, regionalnom i internacionalnom, želimo da ukažemo na značaj i snagu kulture, a time i snagu našeg projekta u sferi očuvanja mira u regionu, kohabitaciji i koegzistenciji dijalogom, unapređenjem kooperativnosti i znanja, kao i svešću o tome da se kulturom motiviše sveukupan razvoj. Naša generacija ima sve mogućnosti, ali i obavezu da društvu ponudi trajnije odgovore – izjavio je Peković. (DuB)