Naslovna » Izlasci » Film » Projekcije filmova Puriše Đorđevića

Projekcije filmova Puriše Đorđevića

U Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2), 9. septembra, biće održane projekcije filmova Puriše Đorđevića (12.00) i razgovor (20.00).

Muzej savremene umetnosti organizovaće simultane projekcije filmova „San“, „Jutro“ i Podne“ i razgovor sa autorom Purišom Đorđevićem i gostima Dinkom Tucakovićem, Srđanom Vučinićem i Stevanom Vukovićem. Razgovor prati projekcija autobiografskog dokumentarnog filma „Alegro ma non tropo“.

U okvirima istorije jugoslovenskog filma opus Mladomira Puriše Đorđevića pripada poglavlju novog filma. Moderna filmska estetika svrstava ga, u kontekstu svetske kinematografije, u anarhističku struju. Svojim intervencijama na polju filmskog jezika poništio je, koristeći globalnu metaforu umesto retoričke, granice između fantazije i faktografije, zadržavši pritom jedinstvo radnje, vremena i prostora u filmu.

Rad na igranom fimu započeo temom Drugog svetskog rata. Prva četiri igrana filma: Devojka (1965), San (1966), Jutro (1967) i Podne (1968), koja istovremeno predstavljaju i njegova klučna ostvarenja, žanrovski su određena temom rata. Osim teme, ove filmove povezuje i specifičan autorski izraz baziran na dramaturgiji montažno povezanih fragmenata izveden kombinacijom rediteljskog i montažnog postupka koji se oslanja, pre svega, na metaforične dijaloge i ekspresivnu muzičku podlogu.

Reditelj, ovim povodom, kaže:
„Idući kroz život, naglo, u jednom strašnom montažnom rezu, ušao sam u rat: svojim očima gledam rat iako u njemu ne učestvujem organizaciono, nisam član partije, ne odazivam se ustanku. Ali se rat često okreće prema meni i ja se ponašam kao režiser prema ratu. Šta je bila moja ideja? Hteo sam da ispričam sudbinu moje zemlje. Počeo sam sa ljubavnom pričom, koja se završava ‘Snom’, koji se ne završava ‘Jutrom’, koje je i rat i mir u ratu. Naravno, šta je sledeće bilo najveće što se desilo u našoj zemlji, jeste bio sukob Tita i Staljina. To je bila jedna vrlo delikatna tema“. (DuB)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.