Naslovna » Izlasci » Izložbe » Putovanje kroz Portugaliju, zelenu zemlju

Putovanje kroz Portugaliju, zelenu zemlju

Do 18. oktobra u Knez Mihailovoj ispred Kulturnog centra Beograda biće postavljena izložba fotografija „Putovanje kroz Portugaliju, zelenu zemlju“.

Izložba je organizovana povodom nastupa portugalskog jezika kao počasnog gosta na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, a fotografije su delo Dragoljuba Zamurovića. Naziv izložbe spaja naslove Saramagovog dela „Putovanje kroz Portugaliju“ i Andrićevog putopisa „Portugal, zelena zemlja“.

Reči ova dva nobelovca pratile su Dragoljuba Zamurovića kroz putovanje Portugalijom dok je, u julu ove godine, otkrivao i fotografisao predele i kutke o kojima su pisci pripovedali. Žoze Saramago je do sada jedini portugalski nobelovac, a ova izložba je svojevrstan omaž njegovom delu u godini kada portugalski jezik ima mesto počasnog gosta na beogradskom Sajmu knjiga. Istovremeno je i slika Portugalije kakvom ju je Andrić video, doprinela bogatstvu izraza na ovoj izložbi.

Svaka fotografija će biti praćena kratkim citatom koji je služio kao inspiracija. Knjigu „Putovanje kroz Portugaliju“ kod nas će objaviti izdavačka kuća „Laguna“ i biće u prodaji na beogradskom Sajmu knjiga. Izložbu je organizovao Centar za portugalski jezik (Institut Kamoiš), uz podršku Ambasade Portugala.

Postavka će se preseliti na Sajam knjiga gde će posetioci moći da je obiđu sve do 31. oktobra. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.