Naslovna » Izlasci » Izložbe » Slikarstvo enformela u Likovnoj galeriji KCB

Slikarstvo enformela u Likovnoj galeriji KCB

U Likovnoj galeriji KCB (Knez Mihailova 6) od 13. septembra (20.00) do 10. oktobra biće otvorena izložba „Slikarstvo enformela: Mića Popović, Vera Božičković, Lazar Vozarević, radovi 1959-1969“.

Kroz ciklus godišnjih monografskih izložbi protagonista beogradskog enformela od 2007. do 2010. godine u Likovnoj galeriji do sada je prikazano slikarstvo Zorana Pavlovića, Branislava Protića, Živojina Turinskog i Vladislava Šilje Todorovića u njihovim ranim fazama enformela.

Na dosadašnjim postavkama publika imala prilike da se upozna sa enformelom umetnika koji su ranih 60-ih završavali beogradsku Akademiju likovnih umetnosti i predstavljali tada najmlađu slikarsku generaciju. Na izložbi ove godine biće predstavljeni radovi umetnika iz tzv. starije generacije – Miće Popovića, Vere Božičković i Lazara Vozarevića, koje je Lazar Trifunović uključio u svoju retrospektivnu postavku enformela 1982. u UP „Cvijeta Zuzorić“. Smatrao je da su u slikarstvo materije i rad sa nepikturalnim i neslikarskim materijalima ušli posle određenih iskustava stečenih u slikarstvu Zadarske grupe (Popović i Božičković) ili individualnih umetničkih eksperimenata (Vozarević).

Kao prateći program ističe se okrugli sto planiran za početak oktobra na kome će se razgovarati o temama vezanim za enformel i društveni kontekst umetnosti i kulture ranih šezdesetih. Pored istoričara umetnosti i likovnih kritičara u ovom razgovoru će učestvovati umetnici, istoričari, sociolozi kulture i filozofi.

Radno vreme galerije je svakog dana od 11.00 do 21.00. (DuB)