Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Stranci u Beogradu“ do 30. septembra

„Stranci u Beogradu“ do 30. septembra

Izložba „Stranci u Beogradu“, otvorena u okviru Dunavfesta, biće aktuelna do 30. septembra na Beogradskoj tvrđavi, na šetalištu kod Beton hale.

Posetioci mogu da vide kako su put Beograda od turske kasabe do evropske metropole pratili, živeli i oblikovali i njegovi strani žitelji tokom 19. i prve polovine 20. veka. Modernizaciji Beograda u značajnoj meri doprinosili su njegovi žitelji stranci, koji su vođeni raznim poslovima, avanturističkim duhom ili pod uticajem istorijskih događaja dolazili u Beograd i svoju životnu i profesionalnu sudbinu vezivali za novu sredinu. Brojni među njima ostavili su izuzetno značajan trag u društvenom životu grada i uticali na stvaranje njegovog evropsko-orijentalnog duha, koji i danas zrači svojim bogatstvom i osobenošću.

Austrijanac Đorđe Vajfert, Mađar Geca Kon, Slovenac Davorin Jenko, Škotlanđanin Fransis Makenzi, Švajcarac Arčibald Rajs, Čeh Ignjat Bajloni… samo su neki od stranaca koji su ostavili dubok trag u Beogradu. Svedočanstva o tome kako su ovi, ali i mnogi drugi strani državljani uticali na život prestonice deo su ove izložbe. (DuB)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.