Naslovna » Izlasci » Film » „Stranci“ u Dvorani KCB

„Stranci“ u Dvorani KCB

Od 8. septembra (19.00 i 21.00), u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) na redovnom bioskopskom repertoaru biće drama „Stranci“ (When We Leave aka Die Fremde).

Nemački film scenaristkinje i rediteljke Fee Aladag bio je kandidat za Oskara. Autorka je bazirala film na istinitim pričama koje nisu nimalo retke u porodicama sa imigracionim nasleđem, a koje imaju veze sa „zločinom iz časti“.

Glavna junakinja Umaj je Turkinja koja je rođena u Nemačkoj ali se udala u Istanbulu i u tom braku rodila sina Ćema. Međutim, brak joj se pretvorio u pakao i ona se sa sinom vraća u Berlin kod roditelja. Tada počinje njena velika borba. Roditelji, opterećeni tradicijom, odlučuju da unuka vrate ocu u Tursku. Umaj je rešena da se bori za sina i za sopstvenu samostalnost, ali istovremeno oseća snažnu potrebu da ima porodicu pa će zato i pokušati da se pomiri s mužem. Tek tada će otvoriti nove krugove pakla.

Glavnu ulogu tumači Sibel Kekili koja je od porno glumice stigla do glavne uloge u filmu Fatiha Akina „Glavom kroz zid“. Za ulogu Umaj dobila je najveće nemačke filmske nagrade, kao i nagrade na festivalima u Marakešu, Nirnbergu i Trajbeka festivalu u Njujorku. (DuB)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.