Naslovna » Izlasci » Izložbe » Venčanice u Muzeju primenjene umetnosti

Venčanice u Muzeju primenjene umetnosti

Od 22. septembra (19.00) do 22. oktobra, u Galeriji „Inkiostri“ Muzeja primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18) biće otvorena izložba „Venčane haljine u Srbiji u drugoj polovini XIX i početkom XX veka“.

Odevanje srpske građanske klase prolazi tokom XIX veka kroz proces transformacije od orijentalne nošnje ka evropskom modnom kostimu. Evropski uticaj u odevanju građanske klase u Srbiji postaje vidljiv od sredine, a preovladava posle sedamdesetih godina XIX veka. Iz ovog perioda je i devet haljina koje su sačuvane u kolekciji ženskog kostima Muzeja primenjene umetnosti i koje su pripadnice srpskog građanskog društva nosile kao venčane haljine, ali i u drugim prilikama vezanim za obred venčanja (npr. veridba).

Među sačuvanim haljinama, koje datiraju iz perioda od 1878. do 1914. godine, nalaze se bindali (bindallı) haljine karakteristične za osmanski kostim, zatim haljine sašivene u Srbiji po uzoru na evropsku modu, kao i haljine sašivene u Evropi (Venecija, Beč, Pariz).Ova kolekcija venčanih haljina, koje osim uobičajene reprezentativne imaju i obrednu funkciju, predstavlja dragocen izvor informacija ne samo o odevanju, već i o celokupnoj kulturnoj istoriji građanskog društva u Srbiji druge polovine XIX i početka XX veka. Autorka izložbe je kustoskinja Draginja Maskareli.

Radno vreme Muzeja je od 11.00 do 19.00, od utorka do subote. (DuB)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.