Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Vodič za početnike kroz Beograd

Vodič za početnike kroz Beograd

A sada ćemo uz Domino magazin da otkrijemo sve gradske tajne za brucoše i druge novajlije, a i da se „omrsimo“ sa besplatnim kartama za domaći film…

OK, upisali ste fakultet, roditelji će da stegnu kaiš na četiri godine a možda i više ako budete loš student. Pronašli ste stan i imali ste sreće. „Košta samo 300 evra, ima 28 kvadrata i tu je odmah pored centra grada, malo iza Batajnice“, rekao je vaš ljubazni stanodavac dok je uzimao kaparu. Sreća pa ste ga pronašli preko „Halo oglasa“.

Sada je sve na vama – da se snađete u velikom gradu, zabavite, vredno učite i ne obrukate časno ime vaše jadne napaćene porodice. Baš zato smo za vas napisali „Vodič za početnike kroz Beograd„. Saznajte gde da klopate dobro a jeftino, osnovni žargon i sve druge važne gradske tajne koje će vam pomoći da plivate među ajkulama.

Osvojite besplatne karte
(ovoga puta za „Miris kiše na Balkanu“)

Došli ste u veliki grad koji ima multiplexe u kojima se čovek lako izgubi ili ne želi da ode kući dok ne pogleda sve filmove i dok ne pukne od kokica. Običaj je da vam stalno neko poklanja besplatne karte OVDE ili OVDE, pa savetujemo da te stranice redovno posećujete – nikad se ne zna kad sreća može da vas ošamari…

Da ne bi pukli sve pare, ‘ajd’ za početak da vam bar malo olakšamo život i zadržimo parice u džepu ili novčaniku. A možete da obradujete nekog iz rodnog grada, JER

[box_dark]Megacom film i Domino magazin poklanjaju 50 karata za Beograd, Novi Sad, Užice, Čačak i Kruševac – za ovogodišnji domaći filmski hit – „Miris kiše na Balkanu“! Kliknite OVDE da biste osvojili karte za jedan od ovih gradova.[/box_dark]

Klopa

Majčina kuhinja će vam sigurno nedostajati, ali ne očajavajte – Beograd pruža pregršt mogućnosti. Da biste se dobro najeli ne treba vam gomila keša i mnogo vremena. Ulična klopa u Beogradu ima kultni status, zbog čega je postala i planetarno popularna. Obavezno isprobajte pizzu u „Orlu“, a roštilj kod „Lokija“ će vas podsetiti na rodnu grudu. Ako želite da eksperimentišete posetite neki od kineskih restorana koji su po pravilu jeftini, a tako ćete osetiti i pravi kosmopolitski duh što vama i priliči. Posle druge porcije počećete da se osećate kao pravi Beograđanin.

Ako se zadesite u Novom Beogradu ne propustite šiš ćevap u Goce Delčeva ili „Pinokio“ palačinke na početku Zemuna. Oba mesta ćete najlakše prepoznati po velikom redu u svako doba dana i noći. U hladnim zimskim danima pred ispitni rok, to vam može biti jedino životno zadovoljstvo, pogotovo ako ste se uglavili u Studenjak. Naravno, tu je i gomila restorana, ali ako vas zanima skupa klopa, onda vam uputstvo ne treba. Dovoljno je da izvadite novčanik i svi problemi će se rešiti sami.

Foliranje – Beogradski žargon

London – Raskrsnica Kneza Miloša i Kralja Milana
Tebra – Brate
Bleja – Odmor
Albanija – Palata Albanija na početku Knez Mihailove ulice
Munze – Zemun
Kod Konja – Na Trgu Republike
BG – Beograd
Znači – Uzrečica koju možete da ubacite u govor kako biste zvučali mnogo opasno
Silikonska dolina – Ulica Strahinjića bana

Noćni život

Svi znaju da je Beograd omiljena svetska destinacija za provod. Zato iskoristite studentske dane i zabavite se dok se ne zaposlite u nekoj firmi koja će vam uzeti dušu i telo za male pare. Pogledajte koja od tri tipa mesta će vam odgovarati. U izboru su studentska, šabanska i kul mesta.

Naravn, ako sedite u sobi i učite po ceo dan znači da ste izgubljen slučaj, da ćete završiti faks za tri godine kao student generacije sa prosekom 10 i u međuvremenu malo odlepiti kao većina političara i baviti se svetskim zaverama protiv majčice Srbije do kraja života. Ponekad iz zatvora. Mi smo, ipak, pre za zezanje.

Studentska mesta

Svi golobradi neiskusni brucoši sigurno će želeti da se pokažu na studentskim žurkama. Ne propustite KST na Elektrotehničkom, koji ima legendarni status, pa i Žicu u kojoj su redovne svirke alternativnih bendova. Kada prevaziđete brucoška zezanja moraćete da se odlučite – ili ste šaban ili ste kul.

Šabanska mesta

Nećemo ih nabrajati! Ako volite narodnjake, glupe ribe i mnogo opasne tipove, onda su šabanska mesta za vas. Naravno tu su splavovi, ali i brojni klubovi po gradu. Prepoznaćete ih po skupim automobilima parkiranim svuda okolo i devojkama na visokim štiklama. Unutra su pića skupa, usluga loša, a rizikujete i da vas ubiju/prebiju prilikom izlaska. Ako imate keša i ne razmišlja vam se previše onda je ovo sjajan izbor za vas.

Kul mesta

Upisali ste neki od umetničkih fakulteta? Onda verovatno niste bili baš omiljeni u vašem mestu, ali je Beograd zato idealno mesto za vas i vašu neshvaćenu kreativnost. Posetite neko od gradskih mesta gde se okuplja kul ekipa: klubove Plastik i Gun, brodove Povetarac i 20/44 ili kafić Centrala na Dorćolu.

Knjige koje morate da pročitate čim dođete u Beograd

Za početak, biće dovoljne dve: „Vodič kroz Beograd“ Ljubice Đorović i „Foliranti“ Mome Kapora. Prva pomaže čak i punokrvnim Beograđanima da bolje upoznaju svoj grad. Knjiga je podeljena po delovima grada i vodiće vas kroz zanimljivosti bogate istorije srpske prestonice. Druga knjiga je tu da na najbolji način osetite pravi, stari duh Beograda. Kako je izgledalo biti Beograđanin pedesetih i šezdesetih, Momo Kapor je osetio na sopstvenoj koži opisujući avanture po hladnom Beogradu dok je studirao. Obavezna literatura za sve koji žele da postanu pravi Beograđani.

Zatrebaće vam:

Internet – čitajte VODIČ i MAGAZIN da bi bili obavešteni i naoružani sa hiljadu korisnim informacija.
Vicevi – na Dorćolu pričajte viceve o Zemuncima; u Zemunu nemojte da pričate ništa.
Adresa – kineski tržni centar nalazi se u novobeogradskom bloku 70.
Podatak I – Beograd sa rekama ima dužu obalu od Crne Gore.
Podatak II – najstarija kafana u Beogradu je Znak pitanja preko puta Saborne crkve.
Podatak III – noćni busevi krstare gradom tokom cele noći, a najpoznatiji termini su 00.10, 1.10, 2.10, 3.30.
Savet – petkom i subotom saobraćajci vladaju gradskim ulicama; nemojte da vam je palo na pamet da pijete i vozite!
Mapa BeogradaOVDE!
Bicikl – možete da stignete od centra, pored Save biciklističkom stazom sve do Ade Ciganlije.
Kese i torbe – supermarketi „Metro“ i „Tempo“ rade 24 sata.
(Domino magazin)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.