Naslovna » Izlasci » Izložbe » 52. Oktobarski salon: Vreme je da se upoznamo

52. Oktobarski salon: Vreme je da se upoznamo

Od 20. oktobra (19.30) do 4. decembra u Muzeju istorije Jugoslavije (Botićeva 6) biće otvoren 52. Oktobarski salon. Zahvaljujući partnerstvu sa Ljubljanom, Salon će biti otvoren 10. novembra i u gradskoj galeriji glavnog grada Slovenije. Na svečanom otvaranju koncert će održati Damir Avdić. Kustoskinje su Galit Eilat (Izrael) i Alenka Gregorič (Slovenija).

Pored saradnje sa Ljubljanom, ostvaren je kontakt i sa izraelskim umetnicima, kao i komunikacija projekta „Beograd 2020“ sa Mariborom. Ove godine učestvovaće pedesetak umetnika i institucija iz Slovenije.

Kustoskinje su izjavile da 52. Oktobarski salon postavlja sebi za cilj da bude katalizator rasprave o poslušnosti u odnosu prema autoritetu, o konformizmu, društvenoj odgovornosti, kao i o neposlušnosti i nekonformizmu. Naglasile su da reč „odgovornost“ označava sposobnost da se odgovori, a za ispitivanje ključnog pojma one koriste tri metode: simulaciju, eksperiment i ponovno odigravanje događaja, verujući da su mnogi umetnici danas prihvatili te metode kao glavne umetničke alatke, posebno u umetnosti performansa, instalacija, filma, videa i fotografije. Akcenat će biti na razvoju onih umetničkih inicijativa i projekata tokom poslednjih par godina koji se od globalnog okreću ka lokalnom i specifičnom.

Tokom trajanja Salona biće organizovan program posvećen edukaciji i radu sa mladima, u kojem će projekte predstaviti i realizovati beogradski Muzej savremene umetnosti, „Remont“, NVO „Blokovi“, Balkanski centar za Bliski istok, Inicijativa za arhitekturu izložbi – Poligon, Ana Nedeljković, Stefan Arsenijević, Srđan Vučinić i drugi.

Ovogodišnja manifestacija će biti propraćena i publikacijom koju potpisuje osmoro autora: Ivan Čolović, etnolog i antropolog, Lana Zdravković, istraživač, publicista, politička aktivistkinja i umetnica, Damir Arsenijević, teoretičar književnosti, dr Stef Skaljola, vojna istoričarka i koordinatorka projekta ‘Usmena istorija holandskog Instituta za veterane’, Noa Trajster, izraelska umetnica i kustoskinja, Branimir Stojanović, filozof i teoretičar psihoanalize, Ran Kasmi Ilan, učesnik u vojnim intervencijama, Udi Edelman, student na Institutu Con Univerziteta u Tel Avivu.

Teme ovogodišnjeg Salona posvećene poslušnosti, pokoravanju vlastima, konformizmu, neposlušnosti, biće sagledane kroz sadržaje koji se bave istorijom kulturnih institucija u odnosu prema prošlosti, o metodama koje koriste filozofiju, psihoanalizu i umetnost u odnosu prema militarizovanim kulturama, o posledicama žestokih, ratnih sukoba kroz intervjue ratnih veterana ili o poslušnosti i neposlušnosti u vojnim akcijama iz lične perspektive.

Autor vizuelnog identiteta je Mirko Ilić, a arhitekta postavke Oren Sagiv. (dub)

[box_dark]Učesnici 52. Oktobarskog salona:
Damir Avdić, Art Klinika, Yossi Atia & Itamar Rose, Yael Bartana, Centar za kulturnu dekontaminiaciju, Nemanja Cvijanović, Vuk Ćosić & Irena Woelle, Rod Dickinson, Mikós Erhardt & Little Warsaw, Etcétera, Jan Fabre, Ibro Hasanović, IRWIN, Khaled Jarrar, Kiosk, Kontekst kolektiv, Mladen Miljanović, Avi Mograbi, Darinka Pop-Mitić, Vahida Ramujkić, Kateřina Šedá, Nebojša Šerić Shoba, Imogen Stidworthy, Milica Tomić, Urtica, Amir Yatziv, Akram Zaatari, Katarina Zdjelar, Artur Zmijewski, Rabih Mroue.[/box_dark]