Naslovna » Izlasci » Film » 8. Evropski festival animiranog filma – Balkanima
Balkanima 2011
Balkanima 2011

8. Evropski festival animiranog filma – Balkanima

Od 4. do 8. oktobra biće aktuelan 8. Evropski festival animiranog filma – Balkanima u Domu kulture „Studentski grad“ (Bulevar Zorana Đinđića 179).

U utorak, 4. oktobra od 19.30 biće otvorena izložba ilustracija gosta iz Makedonije Darka Markovića, a od 20.00 predstaviće se domaćini, gostujući umetnici i žiri, kao i domaći autori. Pored glavnog takmičarskog programa, koji će se do subote, 8. oktobra prikazivati od 20.00 u Velikoj Sali DKSG, planirano je i nekoliko programa – Panorama evropskog filma, Studentski program i Program filmskih škola animacije iz Evrope. Publici će se predstaviti i glavni konkurenti za prestižnu evropsku animatorsku nagradu – Cartoon d’ Oor.

U fokusu ovogodišnje Balkanime je makedonska animacija u okviru dva programa, kao i program nove češke animacije, koji će predstaviti gost iz Praga, Pavel Horaček, organizator praškog animiranog festivala, AniFest. Biće održana promocija knjige Nataše Teofilović „Umetnost pokreta u prostoru praznine (tehnologija i praksa virtuelnih karaktera)“, a članica žirija, dobitnica brojnih nagrada, izmedju ostalih i EMI nagrade, Natalija Dabiža će od 8. do 15. oktobra u Ateljeu animiranog filma DKSG održati školu lutka filma.

Poblika će moći da pogleda oko 300 animiranih filmova, a poslednjeg dana festivala u subotu od 20.00 u Velikoj Sali DKSG biće dodeljene nagrade i prikazani nagrađeni filmovi. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Program pogledajte OVDE. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.