Naslovna » Izlasci » Izložbe » Akvareli Jože Ciuhe

Akvareli Jože Ciuhe

U Arte galeriji (Takovska 20), 17. oktobra od 19.00 biće otvorena izložba akvarela Jože Ciuhe, slovenačkog umetnika koji živi i stvara u Parizu.

Pripremio je više od sedamdeset akvarela, koji zajedno predstavljaju omaž dvojici velikih pesnika: Branku Miljkoviću i Alenu Boskeu. U pitanju je izložba intimnijeg, dnevničkog tipa, koja sumira neka od iskustava, emocija i načela, koji autora neraskidivo vezuju za stvaralaštvo navedenih pesnika. Ova izložba takođe ukazuje na značajan fenomen uticaja literarnih izvora na umetničko stvaranje, što je pojava koju možemo pratiti zalazeći duboko u istoriju, ali koja danas nije toliko česta niti eksplicitna.

Na akvarelima koje posvećuje Miljkoviću i Boskeu, Ciuha naizmenično ispisuje pojedine stihove iz pesama ovih autora. Ipak, ovi akvareli nisu ilustracija stihova, već predstavljaju umetnikov pokušaj da likovnim sredstvima, linijom i bojom, izrazi emocije i poetiku koju pesnici iskazuju rečima i stihovima. „Moji akvareli još traže slikara u tvojim stihovima“, kaže Ciuha u rečenici koju posvećuje svom prijatelju Boskeu. (dub)