Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Arsen i Matija Dedić u Kolarcu

Arsen i Matija Dedić u Kolarcu

Legendarni šansonjer Arsen Dedić i priznati džez pijanista i kompozitor, Matija Dedić, nastupiće zajedno 19. novembra od 20.00 u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5), na koncertu pod nazivom „Arsen i Matija“.

Na repertoaru će se naći hitovi po kojima je Arsen poznat širom regiona, a celokupnoj atmosferi doprineće intimno izvođenje pesama uz klavirsku pratnju. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Kolarca od četvrtka, 27. oktobra, po cenama: 1.900, 2.200 i 2.500 dinara.

Ljubitelji Arsenove kantautorske muzike najviše ga pamte po romantičnim pesmama „Sve što znaš o meni“, „Tvoje nježne godine“, „O, mladosti“, „Zagrli me“. Osnovno zanimanje mu je uvek bila muzika, ali u spoju sa poezijom došao je do sopstvenog kantautorskog izraza, koji je postao za njega karakterističan.

Miljenik je publike još od festivala Beogradsko proleće 1967. godine i kultnog filma „Višnja na Tašmajdanu“ (1968) za koji je napisao jednu od svojih najlepših pesama „Odabraćeš gore“. Kao kantautor, aranžer, dirigent, autor filmske muzike Arsen je ostavio neizbrisiv trag u muzici tokom svoje karijere duge pet decenija. Osvojio je brojne nagrade, među kojima su: Estradna nagrada Jugoslavije, nagrada „Vladimir Nazor“, nagrada „Slobodne Dalmacije“ za životno delo, dve Zlatne Arene za filmsku muziku, nagrada za muziku u filmu „Rabuzin“, više nagrada za pozorišnu muziku, nagrada u Novom Sadu za filmsku muziku, „Premio Brel“ – za promovisanje evropske kantautorske pesme i mnoge druge.

U poslednje vreme Arsen Dedić nastupa sa svojim sinom Matijom, proslavljenim muzičarem, i ističe da retko kada zalaze jedan drugome u rad, već samo ponekad, ako im se učini da su stvorili nešto izuzetno.

Nagrađivani džez pijanista i kompozitor Matija Dedić nedavno je objavio zajednički album sa Zoranom Predinom, „Tragovi u sjeti“, a bio je i finalista džez festival u Montreju, 2002. godine. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.