Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Auto-kamp „Dunav“ najbolji u Srbiji

Auto-kamp „Dunav“ najbolji u Srbiji

Zvanično, Srbija ima osamnaest kampova koji raspolažu sa 4.500 ležajeva. Beograd je nekada imao tri kampa, „Nacional“, „Košutnjak“ i „Dunav“, ali je na mestu prvog podignuta robna kuća „Kika“, drugi samo povremeno prima sportiste u bungalovima, dok jedino treći aktivno radi i 2010. godine proglašen je za najbolji u zemlji.

„Naši glavni gosti su stranci, jer smo pre nekoliko godina shvatili da je naša budućnost na internetu“, kaže Zorica Jolović, direktor preduzeća AMK „Jedinstvo“ d.o.o. koje je vlasnik kampa.

„Gotovo sve rezervacije stižu putem meila i Facebooka. Takođe, godinama nam dolaze i grupe turista, uglavnom iz Slovenije. Bilo je izuzetno teško preživeti sankcije i rat, ali sada imamo po 6.000 noćenja godišnje i ove zime počinjemo renoviranje.“

Dunav“ spada u red manjih kampova, kategorisan je sa dve zvezdice, ima 13 bungalova, 50 kamping jedinica i restoran. Gosti imaju besplatan internet, a sezona traje od 1. maja do 30. septembra.

„Izuzetno nam je bilo značajno da vratimo poverenje stranih gostiju, a sada nam veliki broj gostiju stiže putem preporuke. Trudimo se da zadržimo goste što duže i uspeli smo da im boravak produžimo sa jedne na dve noći. Skromno, ali ipak i to znači. Stranci su najčešće na proputovanju i veoma dobro znaju šta žele da posete u Beogradu. Mlade uspevamo, zahvaljujući noćnom životu, da zadržimo i koji dan duže. Beograd nije zainteresovan za razvoj kamping turizma iako je boravak u prirodi hit u Evropi. Od celokupnog prihoda od turizma, kampovi donose, čak, 25 odsto, jer se turisti vraćaju prirodi.“

Noćenje za dvoje u bungalovu je 1.700, dok je prenoćište u dvokrevtnoj sobi 2.600 dinara. Cena kampa je 320, a kamp prikolica ili šator 400 dinara. Dnevni parking automobila je 300, a motocikla 250 dinara. (Večernje novosti)