Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Beogradski sajam pčelarstva na Tašmajdanu

Beogradski sajam pčelarstva na Tašmajdanu

U Tašmajdanskom parku će, od 6. do 9. oktobra, biti održan Beogradski sajam pčelarstva – Tašmajdan 2011, 37. po redu, na kome će učestvovati više od 130 izlagača pčelinjih proizvoda i pedesetak izlagača opreme iz Srbije, Republike Srpske i Makedonije. Na sajam će doći i pčelari iz Mađarske, Rumunije i Bugarske. Cena meda biće od 500 do 700 dinara po kilogramu.

Manifestacija će biti otvorena u četvrtak u 10.00, a sat vremena kasnije u Aleji medonosnog drveća biće zasađeno još jedno medonosno drvo. Istog dana, oko 1.000 učenika beogradskih osnovnih škola obići će štandove i razgovarati sa pčelarima. U petak će za posetioce sajma dr Ljubomir Pfaf, nutricionista, održati predavanje na temu „Pčelinji proizvodi kao hrana i lek“, dok će u subotu u kripti Crkve Sveti Marko biti održana predavanja o sprečavanju pojave i širenja pčelinjih bolesti, prolećnim i jesenjim radovima na pčelinjaku, kao i o planu i programu obuke pregledača pčela u Srbiji.

Prošle godine naša zemlja izvezla je više od 600 tona meda, najviše u Nemačku i Francusku. Godišnja potrošnja meda u Srbiji je 800 grama po osobi, a u Beogradu 1,2 kilograma. U pojedinim zemljama u svetu zabeležen je drastičan pad broja pčela, što je prevashodno rezultat zagađenosti. Međutim, kod nas je situacija drugačija. Prema rečima Slađana Simonovića, predsednika Beogradskog udruženja pčelara, na osnovu više od 1.500 poziva građana, u Beogradu je ove godine pronađeno oko 5.000 zajednica veoma zdravih divljih pčela.

Pokrovitelj 37. Beogradskog sajma pčelarstva je grad Beograd, a organizatori su Društvo pčelara „Beograd“, Savez pčelarskih organizacija Srbije i Beogradsko udruženje pčelara. (Beoinfo)