Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Besplatni kursevi i predavanja u Planetarijumu

Besplatni kursevi i predavanja u Planetarijumu

Beogradski Planetarijum na Kalemegdanu godišnje poseti oko deset hiljada ljudi. Za ljubitelje kosmosa, bez obzira na uzrast i obrazovanje, u Planetarijumu se i ovog oktobra organizuju besplatni kursevi.

Pod sloganom „Škola je prozor u svemir“, stručnjaci iz oblasti astrofizike i astronomije pokrenuli su i stručni seminar namenjen nastavnicima prirodnih nauka. Kolika je temperatura Sunca, da li je Severnjača najsjajnija zvezda ili je to Sirijus, šta je to Veliki prasak – odgovore na ta pitanja svakog petka i subote u večernjim časovima ljubitelji Univerzuma mogu dobiti od stručnjaka beogradskog Planetarijuma.

„Ovde sam naučio da sve one sitne zvezde, u stvari, nisu tolike, već su neke po sto puta veće od Sunca“, kaže jedan od učenika. Drugi navode da im se u Planetarijumu sviđa to što usred dana mogu da vide zvezde.

Stručni seminar pod nazivom „Galilejevi učitelji“ namenjen je nastavnicima i vaspitačima koji žele da usavrše svoje znanje o vasioni i nebeskim telima. Astrofizičar Nataša Stanić kaže da se nastavnici usavršavaju tako što vikendom otprate ceo program.

„Program je malo naporan i zahtevan, imamo šesnaest punih sati predavanja i posmatranja uživo, obuku za rad na teleskopu i obuku nastavnika kroz jednostavne primere deci da otkriju što više od svemira. Važnost poznavanja kosmosa potvrdiće se tokom oktobra, kada će se u blizini zemlje raspasti kometa Elenin“, kaže Stanićeva.

Astronom Srđan Đukić kaže da će se tada desiti mnogi zanimljivi detalji, ali da ništa neće biti opasno po zemlju.

„Ona će da se raspadne na gomilu komada. Uostalom, kroz Sunčev sistem prolazi ogroman broj raznoraznih objekata, ali ništa epohalno što bi ugrozilo planetu na bilo koji način neće se dogoditi. Padaju samo veći komadi i verovatno će pasti u neki okean ili mesto koje nije naseljeno ljudima“, objašnjava Đukić.

Uz planetarijumske i video-projekcije, o Zemlji, Suncu, drugim zvezdama i galaksijama, ljubitelji astronomije mogu saznati na najnovijim besplatnim predavanjima 7. oktobra, u prostorijama Planetarijuma na Kalemegdanu. (RTS)