Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Disciplin A Kitschme u Domu omladine Beograda

Disciplin A Kitschme u Domu omladine Beograda

U petak, 11. novembra od 21.00 u Velikoj sali Doma omladine Beograda (Makedonska 22), večiti beogradski disco-jungle-punk buntovnici Disciplin A Kitschme predstaviće novi album „Uf!“.

Nastali 1981, po raspadu Šarla Akrobate, najradikalnijeg sastava jugoslovenske new wave scene, Disciplin A Kitschme (Disciplina kičme) i njen idejni tvorac, kompozitor, bas gitarista i pevač Koja, svojim neuobičajenim i bučnim hitovima uvek su predstavljali trn u oku muzičkom establišmentu, kako tadašnje jugoslovenske, tako i sadašnje regionalne scene.

Izrazito nekonvencionalnim zvukom svedenog line-upa koji se sastojao od jedne bas-gitare i jednog kompleta bubnjeva i Kojinim kratkim, minimalističkim tekstualnim strelicama umotanim u hit-format i odapetim direktno u mozak, kao i telo slušaoca, Disciplina je izazivala potpuno oprečne komentare i reakcije, od frenetičnog divljenja do kompletnog nerazumevanja i mržnje.

U drugoj polovini osamdesetih, grupa je bila obogaćena brass sekcijom (upravo će se saksofonista Jurij Novoselić Kuzma, koji je svirao klavijature na aktuelnom albumu pojaviti na koncertu), a po raspadu Jugoslavije, Koja je devedesetih, nastanivši se u Londonu i shvativši da novonastala techno, jungle i rave muzika najviše liči na ono čime se Disciplina na početku svoje karijere bavila, uspešno nastavio razvojni put Discipline u saradnji sa britanskim muzičarima.

Po povratku iz VB, Koja je napravio sjajnu postavu koja će nastupiti u DOB-u, sa bubnjarem Bucom i pratećom pevačicom Manjom (uz već pomenutog Kuzmu, kao gosta na klavijaturama), objavivši 2007 album „Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?“, a početkom leta 2011 i najnoviji album „Uf!“, prvobitno kao specijalni 32-min free download na Exit Music etiketi (na čijem festivalu je album prvi put promovisan), a kasnije i kao 59-minutno CD izdanje za PGP RTS (teritorija Srbije) i CroRec (za teritorije Hrvatske i Slovenije). Album je dobio širom ex-Yu izuzetno pohvalne recenzije.

Karte su u pretprodaji na Blagajni DOB, po ceni od 1.100 dinara. Na dan koncerta cena karte će biti 1.300 dinara. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.