Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Remake od 3. do 6. novembra

Festival Remake od 3. do 6. novembra

Prvo izdanje festivala Remake biće održano u UK „Parobrod“ (Kapetan Mišina 6a) od 3. do 6. novembra.

Remake je festival kreativnih intervencija u polju redizajna i reciklaže i za razliku od drugih manifestacija slične sadržine, učesnici u radionicama i sami mogu da nauče neke od predstavljenih tehnika. Organizator festivala je Udruženje građana „Kula“, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda i partnerstvo UG „Kultur Akt“, UK „Parobrod“ i veb-sajta Popboks.

Program je podeljen u pet tema: muzika, film, fotografija, tekstil/nakit/asesoari i predmeti iz domaćinstva. ReMix program posebno će biti interesantan mlađoj populaciji, koja će imati priliku da savlada načine muzičkog miksa i kombinaciju starih i novih melodija. Organizatori festivala skreću posebnu pažnju na gosta iznenađenja koji će održati predavanje na otvaranju festivala.

ReMovie program nudi predavanja o kretivnosti, rimejku u scenskim umetnostima, ali i o načinima da se od starih video i filmskih zapisa sačini nov film. Tu su i nove tendencije i najsavremenije digitalne tehnologije. U okviru RePhoto programa saznaće se načini obrade i kreativne upotrebe starih crno-belih fotografija, kao i kolažne tehnike. Programi ReDress (tekstil, nakit, asesoari) i ReHouse (enterijer i predmeti iz domaćinstva) obiluju praktičnim radionicama i neverovatnim idejama. U okviru prvog programa održaće se radionice na kojima će polaznici naučiti kako da redizajnirate i reciklirate staru garderobu, da od najrazličitijih predmeta (escajg, plastične kese, delovi kompjutera, časopisi i drugo) naprave nakit i asesoare, u isto vreme čuvajući životnu sredinu i kreirajući lepe predmete.

ReHouse radionice su najkompleksnije jer će praktičnom primenom najrazličitijih odbačenih predmeta moći da se naprave električne lampe, delovi nameštaja, ukrasni predmete i predmeti za upotrebu u domaćinstvu.

Pored osnovnih, festival Remake ima i dva posebna programa: ReAdvertize – proces rimejka ideje i procese u advertajzingu i ReSet – vraćanje nekih starih i zapostavljenih, a ključnih vrednosti u naše živote i tehnike kako da lakše savladamo ova stresna vremena.

Na dvadesetak predavanja i radionica predstaviće se autori i predavači, kao što su dr Maja Volk, Dragan Dimčić, Saša Aleksandar, umetnik iz Tokija, DJ Flip i DJ MKDSL, Miloš Tomić, Yoladin, Morfijum, Biljana Cincarević, Aleksandar Vatković, Heroina, Gistro agencija, Studio Fried Pictures i mnogi drugi. Mesta na radionicama su ograničena, a predavanja su otvorena za sve zainteresovane. Ne propustite priliku, upoznajte se sa detaljima predavanja i radionica na sajtu UK „Parobrod“ i fejsbuk stranici festivala, i prijavite se na vreme za željene radionice.

Poslednjeg dana festivala, 6. novembra, počinje prodajna izložba radova stvorenih u toku festivala. Prodajna izložba će trajati sedam dana, do 12. novembra, i sugrađani će moći ne samo da vide rezultat rimejka već i da jedan njegov deo ponesu kući.

Svi zainteresovani mogu da se prijave za učešće na festivalu popunjavanjem prijave na sajtu www.ukparobrod.rs. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.