Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival srpskog filma fantastike: Od sumraka do svitanja

Festival srpskog filma fantastike: Od sumraka do svitanja

Novo izdanje Festivala srpskog filma fantastike (FSFF), najstarije žanrovske filmske svetkovine u Srbiji, biće održano od 13. do 16. oktobra u Domu omladine Beograda i Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Pošto FSFF prošle godine nije održan, ovogodišnje izdanje će istovremeno biti peto i šesto, to jest nosiće oznaku „dvobroj 5/6“. Festival će prvi put biti održan u dve institucije pod sloganom „Od sumraka do svitanja“. Biće uveden takmičarski program za najbolji srpski film fantastike, i nagrada „Koskar“, koja će biti dodeljivana u kategorijama (1) najbolji film, (2) najbolja priča, (3) najbolji specijalni efekti, (4) specijalna nagrada međunarodnog žirija i (5) nagrada publike. Izgled nagrade „Koskar“ osmislili su Stevan Aleksić i Nina Vujasin.

Žiri čine režiser Mladen Đorđević (Srbija), pisac i izdavač Goran Skrobonja i majstor za 3D efekte i animaciju Bogdan Lazar. Vlasnik Golem studija – najvećeg studija za 3D animaciju u Rumuniji – Bogdan Lazar, specijalni je gost Festivala.

Takmičarski program će se odvijati u Domu omladine Beograda (sala Amerikana), a u revijalnom programu, na festivalskom otvaranju 13. oktobra premijerno će biti prikazan akcioni horor film „Last Drop“ u režiji Miroslava Lakobrije.

Ovo ambiciozno ostvarenje sa Stevanom Aleksićem, Draškom Anđićem i Marijom Stojiljković u glavnim ulogama, prikazuje sukob srednjovekovnih vitezova i vampira. Snimano je u miljeu Petrovaradinske tvrđave i u napuštenom dvorcu porodice Špicer u Beočinu. Na premijeri će moći će da se vide makete, kostimi, minijature i drugi rekviziti korišćeni u ovom filmu. Srpsku premijeru, na zatvaranju FSFF 16. oktobra, imaće i „E-Pigs“, igrano-animirani SF-horor film u režiji Petra Pašića, snimljen po scenariju Dimitrija Vojnova u koprodukciji sa Slovenijom i francusko-nemačkom televizijom Arte.

U Kinoteci, u sklopu specijalnog programa „Pogled na region“, biće upriličena retrospektiva hrvatske filmske fantastike od SFRJ do danas, i posetioci će moći da vide stare klasike kao što su „Izbavitelj“ Krste Papića, „Gosti iz galaksije“ Dušana Vukotića, „Ritam zločina“ i „Treći ključ“ Zorana Tadića ali i novija ostvarenja poput „Živih i mrtvih“ Kristijana Milića (2007), „The Show Must Go On“ Nevia Marasovića (2010) i „Šume Summarum“ Ivana Gorana Viteza (2010).

Kratki hrvatski filmovi novije proizvodnje moći će da se pogledaju u Domu omladine, a uvodno predavanje o hrvatskim fantastičkim i horor ostvarenjima od SFRJ do danas održaće filmski kritičar i esejista Dejan Ognjanović, u petak 14. okobra od 22.00 (sala Amerikana)

U pratećem programu, u subotu 15. oktobra (sala Amerikana, 18.00) biće održana tribina „Vanzemaljska inteligencija: Oni uskoro dolaze“ na kojoj će govoriti Miroslav Kostić, a tokom koje će biti prikazani najuspeliji radovi sa FSFF konkursa za „video svedočanstvo o poseti NLO-a Srbiji“. Najbolji će biti ovenčan statuom koju je napravio Miroslav Lakobrija.

Tribina „Fantastične tajne Beograda“ biće održana u petak 14. oktobra (sala Amerikana), i na njoj će Zoran Lj. Nikolić, poznat po knjizi „Beograd ispod Beograda“, govoriti o malo poznatim činjenicama iz istorije glavnog grada Srbije, ali i o svom istraživačkom radu, a takođe će predstaviti svoj roman sa elementima fantastike „Grad tajni“ (2011), koji je u izdanju beogradske Lagune za kratko vreme doživeo treće izdanje.

Za programe u Domu omladine Beograda plaća se dnevna karta po ceni od 150 dinara. Za programe u Muzeju Jugoslovenske kinoteke plaća se karta od 100 dinara po filmu. (dub)

RETROSPEKTIVA HRVATSKE FILMSKE FANTASTIKE
Kinoteka (Kosovska 11)

Petak, 14. oktobar
(18.00) The Show Must Go On
(22.00) Ritam zločina

Subota, 15. oktobar
(16.00) Sedmi kontinent
(18.00) Gosti iz galaksije
(20.00) Živi i mrtvi
(22.00) Šuma summarum

Nedelja, 16. oktobar
(16.00) Krvopijci
(18.00) Treći ključ
(20.00) Prekažnjavanje
(22.00) Izbavitelj

DOB (Makedonska 22)

Petak, 14. oktobar (22.00)
Dan mrtvih
Zorgazam
Nasty Nancy

Subota, 15. oktobar (22.00)
Mjesečeva sonata
Crna ovca u restoranu za zombije
Civilizacija propasti

TAKMIČARSKI PROGRAM, DOB

Četvrtak, 13.oktobar (21.00)
Premijera: Last Drop (11 min)
Puls (20 min)
Goodbye Turtles (15 min)
Sigismund (20 min)
Kraljevstvo ogledala (10 min)
Film (16 min)
Moša (17 min)

Petak, 14. oktobar (19.00)
29. novembar (18 min)
Guatemala (10 min)
M-29 (15 min)
Aziloti
Moj prijatelj česma (16 min)
Emo zombi (20 min)
What The Duck? (39 min)

Subota, 15. oktobar (19.00)
Mrkli mrak (15 min)
Lovina (8 min)
Prvi maj – devojački bunar 2 (35 min)
Pobunjenici (16 min)
Ilijada u svemiru (19 min)
Akamaru monogatari (27 min)