Naslovna » Izlasci » Izložbe » Fotografije Gorana Micevskog

Fotografije Gorana Micevskog

Od 3. (19.00) do 15. oktobra u Galeriji DOB (Makedonska 22) biće otvorena izložba „Fotografije“ Gorana Micevskog.

Izložba obuhvata dvanaest fotografija velikog formata i trinaestu, triptih fotografiju, koja na svojevrstan način predstavlja ključ za tumačenje ostalih radova.

Sam naziv postavke, osim što, tautološki ukazuje na ono što predmetno posmatramo, istovremeno otkriva da umetnik ovim radovima konceptualno istražuje i analizira medij fotografije, prolazeći kroz njene najrazličitije aspekte kao i relacije sa drugim formama društvenog života. Svestan činjenice o inherentnoj ambivalentnosti fotografskog medija, promenljivosti njegove uloge u odnosu na kontekst, nemogućnosti da se značenje fotografije kontroliše i usidri, Goran Micevski se od 2007. godine otiskuje u osmišljavanje i snimanje fotografskih radova bez upotrebe tekstualnih intervencija, osim naziva rada kao jedinog pokazivača pravca tumačenja, imputiranog od strane autora.

Ovakav pristup podrazumeva sa jedne strane doživljaj fotografije kao autonomne vizuelne jedinice u odnosu na ostale sisteme označavanja, a sa druge strane, omogućava joj umrežavanje u beskrajno mnogo potencijalnih značenja jer je, u ovom slučaju, ona mišljena izvan serije ili niza. Osamostaljivanje ovakve vrste, promene u tretiranju korišćenja medija i sopstvene autorske prakse, po osećaju i mišljenju Gorana Micevskog, zahtevaju pronalaženje oslonca druge prirode ili da parafraziram autora, rađaju potrebu za dobrim uvežbavanjem naklona radi sigurnijeg hoda. Drugim rečima, većina izloženih fotografija nastala je kao omaž velikim umetnicima i umetničkim tendencijama XX veka, nadahnuta je izuzetnim delima i praksama iz istorije umetnosti, kao i želji za prevazilaženjem jaza između umetnosti i svakodnevnog života. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.