Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Franc List: Na putu do neba

Franc List: Na putu do neba

Od 7. do 9. oktobra Kulturni centar Beograda organizovaće manifestaciju „Franc List: Na putu do neba“, povodom 200 godina od rođenja velikog romantičarskog kompozitora.

Kroz bogati trodnevni program publika će imati priliku da se sretne sa Listovim dobro poznatim pijanističkim delima, da njegova poznata dela sagleda iz nove perspektive, kao i da se upozna sa nekim manje poznatim Listovim kompozicijama. Program će upotpuniti i Listove transkripcije Berlizovih i Vagnerovih dela, kao i dela kompozitora na koje je List uticao u Vajmaru i na taj način predstaviti prilike koje su okruživale ovog autora.

Osvrtima na ove specifičnosti program kojim KCB obeležava 200. rođendan ovog genija i možda prvog muzičkog „superstara“ iz sfere pop-kulture kakve danas poznajemo, predstaviće i stvaralačku stranu Franca Lista koja najčešće izmiče ljubiteljima muzike – njegovo angažovanje u žanrovima kamerne muzike, kao i Listovu ulogu u konstituisanju takozvane „Novonemačke škole“ i njegov uticaj na muzičke pravce i prilike 20. veka.

Program obuhvata raznovrsne sadržaje – niz od tri koncerta, dva predavanja i jedno koncertno predavanje, projekcije dva igrana filma, kao i koncert za decu. Takođe, biće organizovana dokumentarna izložba, koja će se sastojati iz reprodukcija raznovrsnih dokumenata i Listovih portreta.

U Galeriji Artget i Skupštini grada nastupiće renomirani mladi beogradski muzičari Vladimir Pavlović, Vladimir Gligorić, Darije Sebić i Neven Šobajić, Marija Misita, Ana Petrović, Milivoje Veljić, Milica Videnović, Jelena Đajić-Levajac, Nikola Aleksić, Nemanja Marjanović i Uki Ovaskainen, Aleksandar Novaković… Kreativni tim projekta čine Srđan Atanasovski, muzikolog i Ljubica Solunac, urednica muzičkog programa KCB. (dub)

PROGRAM

Petak, 7. oktobar
Foaje Dvorane KCB, Kolarčeva 6
(16.00) Otvaranje dokumentarne izložbe „Portreti Franca Lista“

Dvorana KCB, Kolarčeva 6
(17.00) Filmski program: Ljubavni snovi I (Szerelem almok; Mađarska, 1970)

Galerija Artget, Trg Republike 5/I
(18.30) Koncertno predavanje: Čežnja za Italijom
Predavač: Srđan Atanasovski, muzikolog

Svečana sala Skupštine Grada, Dragoslava Jovanovića 2
(20.00) Koncert: Godine hodočašća
Nastupaju: Darije Sebić, klavir, i Neven Šobajić, klavir

Subota, 8. oktobar
Foaje Dvorane KCB, Kolarčeva 6
(16.00) Koncert za decu: List za decu
Narator: Damjana Njegić

Dvorana KCB, Kolarčeva 6
(17.00) Filmski program: Ljubavni snovi II (Szerelem almok; Mađarska, 1970)

Galerija Artget, Trg Republike 5/I
(19.00) Predavanje: Listov muzej muzičkih dela
Predavač: Srđan Atanasovski, muzikolog

Galerija Artget, Trg Republike 5/I
(20.00) Koncert: List sa druge strane virtouziteta
Nastupaju: Vladimir Pavlović, violončelo, Marija Misita, violina, Milica Videović, klavir, Nemanja Marjanović, viola, Uki Ovaskainen, klavir, Klavirski duo Nataša Kuzmanoski i Dina Čubrilović

Nedelja, 9. oktobar
Dvorana KCB, Kolarčeva 6
(17.00) Filmski program: Listomanija (Lisztomania; V. Britanija, 1975)

Galerija Artget, Trg Republike 5/I
(19.00) Predavanje: Stvaralački lik Franca Lista
Predavač: Srđan Atanasovski, muzikolog

Galerija Artget, Trg Republike 5/I
(20.00) Koncert: List i novonemačka škola
Nastupaju: Vladimir Pavlović, violončelo, Nemanja Marjanović, viola, Uki Ovaskainen, klavir, Klavirski duo Nataša Kuzmanoski i Dina Čubrilović