Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izbor iz grafičkog opusa Miodraga Nagornog

Izbor iz grafičkog opusa Miodraga Nagornog

Od 10. (19.00) do 22. oktobra u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) biće otvorena izložba „Poetske vizije kosmosa“, izbor iz grafičkog opusa Miodraga Nagornog.

Postavka fokusira najviše domete umetnikovog grafičkog stvaralaštva, pre svega period 60-ih i 70-ih godina, vremena koje se poklapa sa „zlatnim dobom“ grafike, kada je ovaj medij uživao punu ekskluzivnost u okvirima savremene likovne scene. U kritičarsko-teorijskoj recepciji njegov rad je blizak novim oblicima fantastike. Nagorni je predano gradio svoj svet fantastike i simbola tragajući za odgovorima na pitanja života, rađanja, prirode i prolaznosti. Stilizovani i/ili prepoznatljivi organski i geometrijski oblici i njihove metamorfoze koji dominiraju njegovim radovima u službi su ovog umetničko-filozofskog diskursa. Osetljiv za jasnu grafičku vrednost linije i njen različit intenzitet on često koristi i tehniku bakroreza potvrđujući aktivni energetski potencijal i svežinu svog rukopisa.

Među značajnim predstavnicima druge generacije beogradskog grafičara okupljenih oko Grafičkog kolektiva, kao definisana autorska pojava, Nagorni je ostavio vidan trag i postao deo istorije srpske i jugoslovenske grafike druge polovine 20. veka. Učestvovao je na svim relevantnim izložbama koje su šezdesetih godina ustanovljene, od Oktobarskog salona i Trijenala likovnih umetnosti, do Bijenala mladih na Rijeci ili Bijenala grafike u Ljubljani. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.