Naslovna » BG svaštara » Promocije » Javni čas o nenasilju i sportski turnir beogradskih gimnazija
Beograd bez nasilja
Beograd bez nasilja

Javni čas o nenasilju i sportski turnir beogradskih gimnazija

„Javni čas o nenasilju“ biće održan u petak, 14. oktobra od 13.00 u Petoj beogradskoj gimnaziji (Ilije Garašanina 24), u okviru Evropske nedelje lokalne demokratije i kampanje „Beograd – grad bez nasilja“.

Profesorka Građanskog vaspitanja u Petoj gimnaziji Julija Grujić-Simeunović govoriće o stavovima i vrednosnim orijentacijama mladih u Srbiji, a potom će učenici čitati pismene radove o nasilju. U holu škole i sali u kojoj se održava javni ćas biće izloženi crteži učenica i učenika Pete gimnazije na temu nasilja. Posle javnog časa uslediće debata o nenasilju.

U okviru kampanje „Beograd – grad bez nasilja“, 15. oktobra u 11.00 na terenima Treće beogradske gimnazije (Njegoševa 15) biće održan turnir u basketu za dečake i devojčice iz Prve beogradske, Treće, Pete i Zemunske gimnazije. Pored ovih škola, kampanji su se pridružile i Deveta i Trinaesta beogradska gimnazija.

Cilj kampanje je smanjenje diskriminacije i nasilništva među srednjoškolskom populacijom, kao i podsticanje mladih da aktivno učestvuju u društvenom životu, promociji vrednosti tolerancije i dijaloga. Realizatori kampanje su Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda, Inicijativa mladih za ljudska prava i Kancelarija za mlade gradske uprave grada Beograda, uz podršku drugih gradskih institucija.

U okviru kampanje u narednom periodu u školama će biti organizovani sportski turniri, kao i radionice o ljudskim pravima, kroz koje će se srednjoškolcima približiti vrednosti tolerancije i ljudskih prava. Prvi deo kampanje će krajem novembra biti završen koncertom srednjoškolskih bendova. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.