Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu

Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu

Izložba „Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu“, jedna od manifestacija i tematskih projekata kojima Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2011. godine obeležava pedesetogodišnjicu postojanja, biće realizovana od 12. oktobra do 26. novembra u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije (Braće Jugović 19).

Izložba, brojnim i raznovrsnim sadržajima namenjenim kako ljubiteljima umetnosti u Beogradu, tako i u celoj Srbiji, predstavlja jedinstven istorijski i kulturni događaj. Naime, Pavle Beljanski je svoju zbirku, sa velikim uspehom kod stručne javnosti i publike, izlagao u Muzeju grada Beograda od 1952, pa sve do potpisivanja Darovnog ugovora sa Izvršnim većem AP Vojvodine 1957. godine. Od otvaranja Spomen-zbirke za javnost (1961) do danas, umetnička dela iz kolekcije nisu napuštala galeriju, osim pri gostovanjima u okviru svih značajnijih umetničkih postavki u zemlji i inostranstvu, ali nikad u tolikom broju.Pavle Beljanski sa osobljem u Rimu, 2. s desna (1937)

Biće predstavljena ličnost darodavca i njegova jedinstvena umetnička kolekcija. Publika će biti u prilici da se susretne sa izborom iz stalne postavke Spomen-zbirke: sa 68 vrhunskih umetničkih dela 32 autora, među kojima su i najznačajniji predstavnici srpske moderne, te s ambijentalnim segmentom posvećenim Pavlu Beljanskom.

Taktilni deo postavke biće namenjen osobama sa oštećenjem vida kako bi im se, u izvesnoj meri, pružila mogućnost direktnog susreta sa umetničkim delom. Pored uobičajenog informativnog materijala, izložbu će pratiti i audio vođenja, koje je omogućio Telenor, kao partner na projektu. Edukativnim programom i zanimljivim dečijim radionicama težiće se podsticanju motivisanosti kod najmlađih posetilaca, za dalja istraživanja u okviru ponuđenih tema.

Kao završnica izložbe, 44. svečana dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, ove godine se izuzetno održava van matične kuće. Inače, ustanovljenje ovog priznanja za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti odbranjen na Filozofskom fakultetu u Beogradu, inicirao je sam Pavle Beljanski, kako bi motivisao mlade stručnjake na početku naučno-istraživačkih karijera.

Nizom pratećih dešavanja – filmskim projekcijama, stručnim tumačenjima itd, široj javnosti će biti ukazano na značaj Spomen-zbirke kao renomirane institucije kulture i jednog od vodećih centara za proučavanje modernog likovnog stvaralaštva u Srbiji. (dub)

[box_dark]Ova izložba predstavlja početak saradnje između Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Doma Vojske Srbije, koja je ponovo oživela svoju izlagačku delatnost, veoma aktivnu tokom druge polovine 20. veka. Tada su, u njenoj Velikoj galeriji, nastupali mnogi poznati umetnici čija su dela zastupljena i u kolekciji Pavla Beljanskog. Otvorenost Doma Vojske za saradnju sa legatima, muzejima i galerijama u Srbiji, omogućiće da izbor vredne kolekcije umetnina Medija centra „Odbrana“, od 19. oktobra do 20. novembra bude predstavljena izložbom u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog Novom Sadu.[/box_dark]