Naslovna » BG svaštara » Međunarodni festival književnosti

Međunarodni festival književnosti

Festival se odvija na brodu koji plovi Dunavom od Bugarske pa do Beča. Brod uplovljava u Beograd 6. oktobra, a 7. oktobra je panel diskusija „Kulture sećanja“.

Da bi stigla do čitalaca u različitim kulturama, književnost mora da teče i stvara talase priča. Projektom „Književnost u toku“ priče i reči prenose se s jednog mesta na drugo, kako bi povezale kulturne pejzaže i stvorile sticaj književnosti i razgovora susednih zemalja.

Dunav je evropska reka sa bogatom istorijom. Simbol je zajedničke kulture i istorije mnogih zemalja, ali je isto tako tokom decenija hladnog rata predstavljao granicu između istoka i zapada. Dunav je prirodna žila-kucavica koja povezuje Balkan sa drugim evropskim zemljama. „Književnost u toku“ ima za cilj da se na ovoj reci stvori književnost Balkana i da se rode nova, dugovečna prijateljstva.

Festival se odvija u okviru Halme – Evropske mreže književnih centara iz Berlina, a pod pokroviteljstvom nacionalnih komisija UNESKO-a Austrije, Hrvatske, Nemačke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Festivalski brod bio je 23. i 24. septembra u Bugarskoj, od 29. septembra do 3. oktobra u Rumuniji. Nakon Srbije, brod će od 12. do 14. oktobra biti u Vukovaru, od 19. do 21. u Budimpešti, 24. i 25. oktobra u Bratislavi, a od 26 do 30. oktobra u Beču. Festival „Književnost u toku“ biće nastavljen u martu 2012, kada će književni brod ploviti od Splita, preko Tirane do Izmira. Projekat su, između ostalih, podržali EU, Fondacija Robert Boš, Centralnoevropska inicijativa, Gete institut. (dub)