Naslovna » Izlasci » Pozorište » Pajaci

Pajaci

U Operi i teatru Madlenianum (Glavna 32, Zemun) premijerno će biti izvedena opera Ruđera Leonkavala „Pajaci“, 28. oktobra od 19.30.

Poznato delo standardne operske, belkantističke literature, često izvođeno na svim svetskim scenama biće reprizirano 30. i 31. oktobra. Delo je pisano u dva čina u trajanju od 70 minuta, izvodi se zajedno sa „Kavalerijom rustikanom“ Maskanjia ili nekom drugom jednočinkom. Ova inscenacija će sadržati ceo prvi čin koji će se odvijati na probi ove predstave, a drugi i treći čin će biti integralno izvođenje Leonkavalove partiture.

Modernu, erotizovanu, dramatičnu, uzbudljivu i likovno raskošnu inscenaciju uradio je gost reditelj iz Sankt Peterburga Jurij Aleksandrov, koji je u zemunskom teatru već postavio modernizovanu verziju Verdijeve „Travijate“. „Pajaci“ su pravi pravi primer verističke opere, sa velikim arijama, koje su pevali vrhunski svetski solisti od Karuza do Pavarotija, snažnom, uzbudljivom dramskom radnjom visokog naboja. Radnja prepliće fikciju i stvarnost donoseći scenu u sceni, mešajući privatnost protagonista i njihove uloge u naročitoj vrsti renesansnog pozorišta zvanog commedia dell’arte. Strast, ljubav, ljubomora, žestina emocija vode u tragediju.

Dirigent je Stanko Jovanović, a solisti i nosioci glavnih uloga na premijeri i dvema reprizama biće eminentni umetnici Opere iz St. Peterburga. Nastupiće i naši istaknuti solisti Sofija Pižurica, Olga Malević-Đorđević, Hon Li, Aleksa Vasić, Vasa Stajkić, Nenad Nenić, Goran Strgar, Tibor Heveši. (dub)