Naslovna » Izlasci » Pozorište » Pozorišni repertoari » Pozorišni program Doma omladine tokom novembra

Pozorišni program Doma omladine tokom novembra

Tokom novembra u Domu omladine Beograda (Makedonska 22) biće odigrane dve predstave i organizovan novi prestonički pozorišni festival.

U velikoj sali, 6. novembra od 12.00, na programu će biti „Igorov magični šou„. Mađioničarski pozorišni spektakl pripremljen je za decu najrazličitijih uzrasta – od preškolaca do tinejdžera, ali i za njihove roditelje. Naš najbolji iluzionista, Igor Trifunov sa saradnicima izvodi najaktuelnije iluzionističke tačke, povezane dramskom radnjom punom duha i neizvesnosti. Šou je izuzetno zabavan jer se u njemu direktno komunicira sa publikom i odlično uvežban, tako da i deca i odrasli ostaju bez daha. Predstava je nastala kao rezultat velike popularnosti TV emisije „Igorova ulična magija“ koja se svojevremeno, tokom godinu dana jednom nedeljno prikazivala na televiziji Pink, a sada se vikendom reprizira na TV Studio B. Cene ulaznice: 500 dinara.

U utorak, 29. novembra od 20.00, Kultur Akt i DOB, pripremili su predstavu „Šekspir: Izgubljeno/nađeno„. U režiji Ivana Vukovića igraju: Milorad Damjanović, Nemanja Oliverić, Bane Jevtić, Suzana Lukić, Katarina Todović – Krković, Adriana Tasić, Katarina Marković, Đorđe Marković, Vladimir Tešović, Jovana Filipović

Predstava je deo međunarodnog pozorišnog projekta „Kardenio“ čiji je nosilac Univerzitet Harvard i biće premijerno izvedena u Velikoj sali. Autor projekta je Stiven Grinblat, najpoznatiji i najcenjeniji savremeni šekspirolog, koji će ovom prilikom posetiti Beograd i istog dana u 18.00 održati predavanje na temu „Šekspirova autonomija“ u Narodnoj biblioteci Srbije.

Ova komedija nadahnuta je istoimenom izgubljenom dramom čiji su autori bili Šekspir i Džon Flečer, nastalom na osnovu motiva iz Servantesovog Don Kihota. Navodni rukopis Kardenija objavio je u 18.veku Luis Teobald pod naslovom „Double Falsehood“ (Dvostruka laž). U savremenom „Kardeniju“, zaplet Šekspirove i Flečerove drame, javlja se u vidu „drame u drami“ – teksta koji lica izvode u okviru proslave venčanja protagonista. Pored ovog tekstualnog predloška, komad u celini predstavlja pastiš tipičnih elemenata šekspirovske komedije: idlični hronotop šekspirovskih „zelenih svetova“, ljubavno-melodramski zaplet sa ukrštanjem parova i hepiendom, ljubomorni muž koji od najboljeg prijatelja traži da iskuša mladu udvarajući joj se, afrodizijačko dejstvo poezije i varljiva granica između pozorišta i stvarnosti, muzička intermeca, lik lude, kao i druge, suptilnije aluzije.

Domaća adaptacija pod naslovom Šekspir: Izgubljeno/nađeno je komedija o ljubavi, koja se odigrava tokom najljubavnijeg od svih dana – na venčanju. Na tom našem venčanju – da bi bilo zanimljivije – osim vina, muzike i sunčane Italije, tu su još i: Kardenio – Šekspirov izgubljeni komad, nepozvani gosti, neverstva u cigaret-pauzama, po žbunju i ispod stola, neočekivane prosidbe, plan za ubistvo, još vina, mladost i ludost (a gde su mladi, tu je i šala), klimaks i botoks, trunka političke korektnosti i baš lepi kostimi.

U Domu omladine od 25. do 28. novembra biće organizovan međunarodni „Limit festival“ – festival novih izvođačkih umetnosti. Uskoro više o ovom događaju. (dub)