Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera predstave „Grk Zorba“

Premijera predstave „Grk Zorba“

U Pozorištu na Terazijama (Terazije 29), 6. oktobra od 19.30, premijerno će biti izvedena predstava „Grk Zorba“.

Po motivima romana Nikosa Kazancakisa „Život i vremena Aleksisa Zorbasa“, Mihailo Vukobratović adaptirao je i režirao komad u kome uloge tumače Desimir Stanojević, Slobodan Stefanović, Ljiljana Stjepanović, Jelena Jovičić, Vladan Savić, Danijel Korša, Milan Antonić, Vesna Paštrović, Marina Aleksić.

Mladi Englez Džejson u postojbini svojih predaka namerava da oživi ugašeni porodični rudnik i probudi svoju usahlu inspiraciju pisca ne sluteći da će u toj zatvorenoj sredini, istina uz paprenu cenu, pronaći
slobodu. Scenska interpretacija ove neobične, opore priče o ljudima u zatvorenoj sredini, omeđenih mnogim uzusima koji diktiraju njihove živote, završava se Zorbinim i Džejsonovim katarzičnim plesom na pustoj plaži koji ne ostvalja nikakvu dilemu o ceni slobode.

Reditelj kaže:
– Dramatizacija romana Nikosa Kazancakisa čiji je naslov „Doživljaji Grka Zorbe“ koju je uradio Predrag Perišić, dovoljna je inspiracija i ubedljiv povod za scensku analizu ove priče. Ima, međutim, nečeg neobičnog u ličnosti tog junaka koji nije sitni preverant, igrač na malom prostoru ili neko ko vreba priliku da se okoristi. Zorba je junak širokog poteza, on u sebi miri neobuzdanu prirodu pustolova i nekoga ko može uploviti u mirnu luku, on je umetnik života koji je u stanju da, kada ga ponese emocija, i sebe iznenadi. U našoj priči Zorba jeste neobičan junak ali je netipičan i zbog toga što pored njega i te kako ima mesta za ostale. On bez njih nije moguć. Zorbin saputnik Džejson (Jason), slično svom imenjaku iz davnih dana, ima tu sreću da mu u potrazi za zlatnim runom u tom nemogućem poduhvatu društvo pravi Zorba, baš kao što Beatris može računati na Zorbinu velikodušnost i umreti srećna. Svi oni: i lepa udovica Marija, brižni Kiros i blagorodni Angel, ali i nesrećno zaljubljeni Stavros, ostrvljani i monasi, svi zajedno tvore jedan izolovani prostor u kome vladaju neobični zakoni i običaji koji su verovatno nastali mešanjem vrelog mediteranskog sunca, usamljenosti i želje za svetom koja se možda može ostvariti pesmom i igrom. Na pustoj plaži.

Ovo je 274. premijera u Pozorištu na Terazijama. Cene karata su 900 i 1.300 dinara, za premijeru nema karata, a reprize su 7. i 16. oktobra. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.