Naslovna » Izlasci » Izložbe » Radovi Đorđa Andrejevića Kuna i Bore Baruha

Radovi Đorđa Andrejevića Kuna i Bore Baruha

Povodom obeležavanja 75 godina od početka Španskog građanskog rata, u Institutu „Servantes“ do 14. novembra biće otvorena izložba posvećena slikarima Đorđu Andrejeviću Kunu i Bori Baruhu.

Posetioci će imati retku priliku da na jednom mestu pogledaju radove ovih poznatih umetnika koji su uspostavljali veze između Srbije i Španije. Na izložbi će biti predstavljeni radovi: „Za slobodu“, „Autoportret“, „No pasaran“, „Ustanak“, „Majka pred mrtvim sinom“, „Ruševine Beograda“, a odabrale su ih Mira Kun, kćerka slikara Đorđa Andrejevića Kuna, i Ljubica Miljković, kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Đorđe Andrejević Kun (1904–1964) poznat je po monumentalnim raelističnim kompozicijama i grafičkim mapama u kojima je prikazivao zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata. Autor je idejnih rešenja za ordenje i grb nove jugoslovenske države. Bio je profesor Akademije likovnih umetnosti i rektor Umetničke akademije. Bora Baruh (1911–1942), iako diplomirani pravnik, od detinjstva se bavio slikarstvom koje je i studirao na Umetničkoj školi u Parizu od 1935. do 1938. Za sobom je ostavio brojna umetnička dela, oko 200 slika, i isto toliko crteža.

Ulaz je besplatan. (dub)

loading...